Gemeente Alkmaar


Nieuwe inrichting Dijk: van verkeersstraat naar plein

Minder overlast en minder auto's. Met die wens kwamen de bewoners en ondernemers van de Dijk - vertegenwoordigd in de werkgroep Dijk - bij de gemeente. Op dinsdag 23 maart stemden burgemeester en wethouders in met het nieuwe inrichtingsplan voor de Dijk waarin de pleinfunctie centraal staat.

Overlast

De Dijk is één van de oudste straten van Alkmaar. De huidige functie is vooral die van doorvoerstraat van autoverkeer van en naar parkeergarage Karperton. De straat heeft een onoverzichtelijk karakter dat mede wordt veroorzaakt door de vele taxi's in de avonduren en de bezoekers voor de prostituees op de Achterdam. Zij parkeren hun auto op de Dijk of in de parkeergarage en blijven er daarna ook rond hangen. Dit leidt tot veel (geluid)overlast en een gevoel van onveiligheid bij omwonenden.

Veiliger en overzichtelijker

Vorig jaar besloot het college van burgemeester en wethouders, na een proef van drie maanden, om de Dijk af te sluiten voor doorgaand verkeer. Metingen voor en tijdens de proef lieten zien dat de afsluiting een gunstig effect heeft op de leefbaarheid op de Dijk. Ook is afgesproken de parkeerplaatsen op de Dijk op te heffen en een officiële taxistandplaats aan te leggen aan de Kanaalkade.

Pleinfunctie

De verkeersafsluiting - in combinatie met het opheffen van de parkeervakken - heeft ervoor gezorgd dat de straat overzichtelijker en veiliger wordt. Door de rijbaan eveneens te versmallen ontstaat ruimte om de Dijk een meer pleinachtige functie te geven. Om te voorkomen dat er toch auto's worden geparkeerd wordt een stopverbod ingesteld. Voor het bedienend verkeer geschiedt het laden en lossen aan de zijkant van de Dijk. Daarnaast zijn in het ontwerp het straatmeubilair en de bomen zo geplaatst dat parkeren onmogelijk is. De nieuw te plaatsen bomen zullen de huidige bomen op de Dijk vervangen.

Wethouder Wim van Veen: "De nieuwe inrichting van de Dijk maakt onderdeel uit van een brede aanpak om de omgeving van de Achterdam leefbaarder te maken. We willen naar een gebied waar bewoners en bezoekers zich op hun gemak voelen. De herinrichting draagt daaraan goed bij."

Planning

De gemeente wil in september van dit jaar beginnen met de herinrichting en streeft ernaar de Karperton-garage tijdens de werkzaamheden open te houden. De herinrichting duurt ongeveer tien weken. De kosten worden geraamd op 300.000 euro.