Gerechtelijke organisatie

Uitkomst overleg tussen Ministerie van Justitie, de Raad voor de rechtspraak en e-Court

Den Haag, 24 maart 2010 -

In de afgelopen weken heeft overleg tussen het Ministerie van Justitie, de Raad voor de rechtspraak en e-Court geleid tot overeenstemming tussen betrokkenen over de door e-Court te hanteren terminologie.

E-Court zal de begrippen ârechtbankâ, ârechterâ en âvonnisâ niet langer gebruiken.
Op de website www.e-court.nl zullen vanaf nu de begrippen âInstituutâ, âGBâ (GeschillenBeslechter) en âBeslissingâ worden geïntroduceerd.

De Raad voor de rechtspraak is tevreden, omdat hiermee mogelijke verwarring bij het publiek is weggenomen. âWij vinden een helder onderscheid tussen private geschillenbeslechting en publieke rechtspraak van groot belang. Het is prima dat e-Court een alternatief aanbiedt voor bepaalde categorieën van zaken, maar er mag geen misverstand bestaan over het private karakter van dit initiatiefâ, aldus woordvoerder Michiel Boer.

Ook e-Court is verheugd met de uitkomst. Henriette Nakad: âHet is altijd onze intentie geweest om de overheidsrechters te ontlasten voor die categorieën conflicten waar geen principiële rechtsvragen spelen. In veel gevallen kunnen dergelijke conflicten binnen twee tot drie maanden op een goede manier worden beslecht. Hoewel het voor ons niet eenvoudig was om âniet-juridischeâ begrippen te vinden, die de juridische âlading dekkenâ menen wij dat wij hierin toch geslaagd zijn.â

Bron: Raad voor de rechtspraak Datum actualiteit: 24 maart 2010 Naar boven