Provincie Overijssel


Reactie Overijssel op brief Verburg

24 maart 2010

Jansen: "Onze winst is dat de stikstofproblematiek stevig wordt opgepakt via de PAS en dat de Crisis- en Herstelwet wat scherpe kantjes wegneemt. Ons verlies is dat er geen extra geld is toegezegd en dat de minister geen uitspraak doet over de algemene punten". Over de algemene punten heeft het IPO ook een duidelijke reactie gegeven: brief namens IPO

Overgenomen wijzigingen

Van de 14 voorgestelde wijzigingen zijn er 9 overgenomen door de minister. Daarbij zitten omvangrijke wijzigingen zoals het laten vervallen van de westelijke uitloper van het gebied Springendal & Dal van de Mosbeek en het uit de begrenzing van Bergvennen & Brecklenkampse Veld halen van de Vetpot. Het uit de begrenzing halen van een stuk landbouwgebied bij de Olde Maten & Veerslootslanden is ook gehonoreerd. Wat de provincie zorgen baart is dat de minister aan geeft voornemens te zijn rond de Veerslootslanden de begrenzing uit te breiden. Het voorstel om de begrenzing langs de Dinkel te versmallen is nog aangehouden. LNV zal dit samen met de provincie nader bespreken.

Afgewezen wijzigingen

De minister heeft de verzoeken om de grens van de Vogelrichtlijngebieden Wieden, Weerribben en Uiterwaarden Zwarte Water & Vecht terug te leggen naar de begrenzing van de Habitatrichtlijn afgewezen. Voor De Wieden betreft dit tevens een specifiek deelgebied ten noorden van Wanneperveen. Voor de wijziging van dit deelgebied is in Provinciale Staten vrijwel unanieme steun uitgesproken via de motie Oostra. In de Tweede Kamer heeft de minister toegezegd nogmaals naar deze en andere afgewezen voorstellen te gaan kijken.