Gemeente Leeuwarden

Technologische innovator vestigt zich in Leeuwarden

Bron: Gemeente Leeuwarden (22-03-2010)

NovolectriQ op weg naar doorbraak in elektrische mobiliteit

Het nieuwe bedrijf NovolectriQ gaat zich met technologische innovaties richten op het ontwikkelen van elektrische aandrijvingen van auto's en boten. "Wij zien in elektrische mobiliteit dé oplossing voor substantiële reductie van CO2-emissie", zegt Egbert Wissink, ceo van NovolectriQ. "Ons doel is te zorgen voor een doorbraak in elektrische mobiliteit." De jonge onderneming vestigt zich, na jaren van zorgvuldige voorbereiding, vanaf vandaag in het `groene en duurzaamheid uitstralende' Leeuwarden.

Het nieuwe bedrijf gelooft in de toekomst van elektrische auto's. Met de energieschaarste en de toenemende vervuiling is, aldus NovolectriQ, een ingrijpende verandering op het gebied van mobiliteit noodzakelijk. "Het is duidelijk dat de automobielindustrie naarstig op zoek is naar alternatieve aandrijftechnieken. Ze moet wel, omdat de huidige motoren te vervuilend zijn", aldus Wissink. "Het elektrificeren van de aandrijflijn van voertuigen zal de komende tien jaar sterk groeien. Het is economisch gezien het aantrekkelijkste alternatief voor de huidige vervuilende motorische aandrijving. Wij gaan ons dan ook volledig richten op het ontwikkelen en verbeteren van elektrische aandrijfsystemen."

NovolectriQ werkt aan vernieuwende oplossingen voor de automotive industrie, maar richt zich ook op de scheepvaart. Want ook bij vaartuigen is sprake van een groeiende vraag naar alternatieve bronnen van energie. De innovatieve onderneming doet dit met een integrale systeemaanpak, een gedegen ontwikkelingsproces en op basis van de daarvoor aanwezige relevante fundamentele en pragmatische kennis.

Leeuwarden als vestigingsplaats

De keuze om Friesland en meer specifiek Leeuwarden te kiezen als vestigingsplaats voor deze nieuwe onderneming is volgens Wissink logisch. "De provincie en de gemeente begrijpen als geen ander dat onze nieuwe activiteiten potentie hebben", zegt hij. "Friesland en Leeuwarden stralen duurzaamheid uit en ze geven de ruimte aan ondernemers die graag willen groeien en daarvoor de ruimte moeten hebben."