Gemeente Brummen


Uitgebreide inventarisatie voor onontkoombare bezuinigingen

(Oorspronkelijke publicatie datum: 24-03-2010)

Woensdagmiddag 24 maart heeft gemeentesecretaris L. Schmitz een eerste rapportage overhandigd aan de fractievoorzitters van de vier partijen in de gemeenteraad. De notitie vloeit voort uit een verzoek van de gemeenteraad op 5 november 2009 om mogelijke bezuinigingen in beeld te brengen. Dit om te komen tot een sluitend dekkingsplan op lange termijn. De verwachting is dat deze rapportage betrokken wordt in de lopende coalitieonderhandelingen en daarmee een bouwsteen kan zijn voor het nieuw op te stellen bestuursakkoord.

Op 5 november 2009 verzocht de gemeenteraad het college zo snel mogelijk na het bekend worden van de rijksbezuinigingen met een notitie te komen. Door de val van het kabinet enkele weken geleden is de verwachting dat duidelijkheid over de hoogte van de rijksbezuinigingen en exacte gevolgen hiervan voor de gemeente langer op zich zal laten wachten. Er zijn vooraankondigingen die zeer pessimistisch stemmen, constateert gemeentesecretaris mevrouw Schmitz in de begeleidende brief. Gesproken wordt over kortingen op het gemeentefonds die mogelijk oplopen tot twintig procent. De kortingen zouden voor Brummen dus maar liefst een bedrag van zon drie miljoen euro kunnen gaan bedragen.

Bezuinigingspotentieel
In het gemeentehuis is de afgelopen maanden hard gewerkt om een eerste inventariserende notitie op te stellen met het bezuinigingspotentieel. Mevrouw Schmitz hierover: Er zijn keuzes noodzakelijk om de gemeentelijke uitgaven blijvend in de pas te laten lopen met de inkomsten. Omdat veel bezuinigingen niet per direct effect hebben, bijvoorbeeld vanwege een overgangsregeling, is het belangrijk op tijd scenarios te overdenken en keuzes te maken. Dit is een belangrijke reden om de uitgebreide inventarisatie nu al aan de gemeenteraad beschikbaar te stellen.

Weloverwogen
Uit de rapportage wordt ook duidelijk dat veel mogelijke maatregelen ingrijpend zijn. Volgens gemeentesecretaris Schmitz is een intensief debat in de nieuwe raad nodig. Er zijn immers in het verleden steeds weloverwogen keuzes gemaakt voor het huidige voorzieningen- en ambitieniveau. De onontkoombare bezuinigingen gaan dit niveau zeker aantasten. Aan de politiek om hierin de koers te bepalen.

Profielen
De rapportage, die overigens te raadplegen is op de website www.brummen.nl en is in te zien bij de centrale informatiebalie in het gemeentehuis, bevat onder andere een groslijst van mogelijkheden om te komen tot versobering en fasering van diensten en projecten per programma. Deze groslijst is ook de basis voor zogenaamde profielen, dat wil zeggen typeringen van de gemeente die zich profileert op een bepaald thema. De themas die in beeld zijn gebracht zijn: de sociale gemeente, de veilige gemeente, de bouwende gemeente, de duurzame gemeente en de toeristische gemeente.

Een ander onderdeel in de rapportage is een globale inventarisatie van mogelijkheden tot versobering en fasering van de grote projecten. Maar ook opties om inkomsten te verhogen zijn in beeld gebracht. Een ander onderdeel van de rapportage is een benchmark (vergelijkend onderzoek) naar de omvang van het ambtelijk apparaat. Het bureau Berenschot dat dit onderzoek heeft uitgevoerd, concludeert dat de gemeente Brummen (in vergelijking met gemeenten met een vergelijkbare omvang) een kleinere bezetting heeft dan gemiddeld.

Informatie
Met de rapportage krijgt de nieuwe raad een grote hoeveelheid informatie in handen die kan bijdragen aan het maken van weloverwogen keuzes met het oog op de komende bezuinigingsmaatregelen. Alle informatie is terug te vinden op de gemeentelijke website.