Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

050_2010

Succesvol project Wonen boven Winkels krijgt vervolg

Sittard-Geleen, 24 maart 2010 - Woonpunt en gemeente heebben vandaag de samenwerkingsovereenkomst Wonen boven Winkels 2010-2014 getekend. Deze woningen zijn bestemd voor studenten, jongeren en mensen, die voor korte tijd een woning willen huren ('short stay'). Op basis van de samenwerkingsovereenkomst zal Woonpunt 50 wooneenheden realiseren. Wethouder Ruud Guyt, Stadsontwikkeling: 'Vanwege het succes in de vorige periode stellen wij opnieuw een stimuleringssubsidie beschikbaar. Dit draagt op een geweldige manier bij aan de leefbaarheid en de sociale veiligheid in het centrum'. In de periode 2006-2009 heeft Woonpunt 40 wooneenheden in de binnenstad van Sittard gerealiseerd. Peter Hofland, directeur Woonpunt: 'Die 40 zijn op de kop af volgens afspraak. Ook de komende jaren zien we nog volop kansen en gaan we verder met onze aanpak'.

De winkelstraten in het centrum van Sittard bestaan uit monumentale panden en fraaie etalages. De begane grond wordt vaak goed benut, echter veel bovenverdiepingen staan leeg of worden als opslag gebruikt. Leegstand boven winkels heeft een negatief effect op de uitstraling van de binnenstad, zeker wanneer de winkels gesloten zijn. Door het opknappen van de panden en wonen op de verdiepingen verbetert de sociale controle de leefbaarheid, de uitstraling en aantrekkingskracht van de binnenstad. Daarnaast heeft het ook een positief effect op het winkelklimaat, en ook de veiligheid buiten de winkeltijden neemt toe.

Als plangebied is aangewezen de binnenstad van Sittard, meer bepaald de straten: Stationsstraat, Stationsdwarsstraat, Steenweg, Voorstad, Brandstraat, Limbrichterstraat, Markt, Paardestraat, Putstraat, Rosmolenstraat, Nieuwstraat, Molenbeekstraat, Walstraat, Helstraat en Misboekstraat. Sittard-Geleen heeft gekozen voor de geclusterde, bedrijfsmatige aanpak en een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Woonpunt. Andere partijen kunnen geen beroep op die overeenkomst doen. In het programma 2010-2014 worden 50 wooneenheden in dit gebied gerealiseerd. Gemiddeld is sprake van een tekort van 24.000 euro per wooneenheid. Met de stimuleringssubsidie van 600.000 euro neemt de gemeente de helft van dit tekort voor haar rekening. Alle overige kosten zijn voor rekening van Woonpunt.


---