Gemeente Utrecht

Werkloze jongeren in Utrecht via leerwerkproject aan de slag

Jongeren met weinig vooruitzichten op de arbeidsmarkt aan het werk krijgen, dat was het doel van het project 'Leerwerk Aanpak Openbare Ruimte' van de gemeente Utrecht. Van 2007 tot en met 2009 bood de gemeente 46 werkloze jongeren de mogelijkheid werkervaring op te doen en een startkwalificatie te halen. 14 jongeren behaalden hun MBO-1 diploma en werden door de gemeente naar een nieuwe werkplek of vervolgopleiding begeleid.

Wethouder Marka Spit van Sociale Zaken, Arbeidsmarktbeleid en Wijkonderhoud & Service vindt het resultaat niet tegenvallen: "Het landelijk gemiddelde resultaat ligt lager in vergelijkbare trajecten voor deze moeilijk bemiddelbare groep jongeren. Toch lagen onze ambities aanvankelijk hoger. Maar de begeleiding van deze jongeren brengt uitdagingen met zich mee."

Openbare ruimte
Op 1 maart 2007 startte de gemeente Utrecht met het project 'Leerwerk Aanpak Openbare Ruimte'. Aanleiding vormde de landelijke problematiek van jongeren zonder diploma in de leeftijd van 18 tot 27 jaar die moeilijk voet aan de grond kregen op de arbeidsmarkt. Onder begeleiding van werkmeesters van de gemeente Utrecht en docenten van het Wellantcollege leerden de deelnemers in teams van 10 personen vaardigheden als bestraten, metselen, lassen en schilderen. De werkzaamheden vonden voor een groot deel plaats in de openbare ruimte in de krachtwijken. Hierdoor droeg het project ook bij aan het vergroten van de leefbaarheid van deze wijken. Het werk in de openbare ruimte varieerde van plantsoenwerk en straatmaken tot het planten van bomen en het plaatsen van fietsrekken.

Via leerwerk aan het werk
Op donderdag 25 maart opent wethouder Marka Spit het symposium 'Via leerwerk aan het werk'. Tijdens dit symposium delen de gemeente en haar samenwerkingspartners, het Wellantcollege te Houten en re-integratiebureau FourStar, ervaringen en leerpunten met gemeenten, re-integratiebureaus en onderwijsinstellingen uit de regio. Het symposium markeert ook de afsluiting van het project 'Leerwerk Aanpak Openbare Ruimte' dat mede mogelijk gemaakt werd vanuit het Europese EFRO-programma 'Kansen voor West', A&O fonds gemeenten, woningbouwvereniging Portaal en Startfoundation. Samen met het Wellantcollege en Fourstar zet de gemeente Utrecht het leerwerkproject voor jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt voort. De werkzaamheden vinden wederom plaats in de openbare ruimte. Een eerste team start op 1 april 2010 in krachtwijk Overvecht.

Toename startkwalificaties
In Utrecht beschikken anno 2010 steeds meer 17-23 jarigen over een diploma waarmee ze een goede start op de arbeidsmarkt kunnen maken. De stijgende lijn in het behalen van startkwalificaties is het resultaat van een jarenlange inzet van gemeente, provincie, het Rijk en bedrijfsleven samen met de scholen. In het kader van het lokaal en regionaal actieplan jeugdwerkloosheid blijft de gemeente Utrecht de komende jaren investeren in diverse projecten om jongeren aan een baan, stage of opleiding te helpen. Zo komt er een vervolg op de leerwerktrajecten voor Marokkaanse jongeren in Kanaleneiland waarbij jongeren worden opgeleid tot jongerenwerker. Dit project wordt uitgebreid naar andere wijken.