Ingezonden persbericht


---- --
Persbericht
Dinsdag 23 maart

Iedereen moet gebruik kunnen maken van stemrecht
Vragen over toegankelijkheid stembureaus

Raadslid Rachid Guernaoui van D66 heeft schriftelijke vragen gesteld over de toegankelijkheid van stembureaus tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart. Dit naar aanleiding van een persbericht van Voorall. Voorall is een organisatie die als spreekbuis voor alle mensen met en beperking fungeert. In een onderzoek dat de organisatie uitvoerde tijdens de raadsverkiezingen kwam naar voren dat niet alle stembureaus volledig toegankelijk waren voor mensen met een beperking.

``Iedereen moet gebruik kunnen maken van zijn of haar stemrecht,'' aldus Guernaoui. ``De gemeente moet er voor zorgen dat alle inwoners van de stad zich betrokken voelen bij de samenleving. Het kiezen van een nieuw bestuur is daar een belangrijk onderdeel van, daarom is het zo belangrijk dat de stembureaus voor iedereen toegankelijk zijn. Het mag niet zo zijn dat het voor mensen met een beperking onmogelijk wordt om hun stem uit te brengen.''

Het sociaal-liberale raadslid wil daarom graag weten of het college van B&W de bevindingen van Voorall deelt en zou graag de gang van zaken rond de verkiezingen in de raad evalueren. Daarnaast vraagt Guernaoui het college hoe het ervoor gaat zorgen dat stembureaus tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni wel toegankelijk zijn.