Politie Haaglanden

Persbericht jaarverslag 2009 Bureau Zoetermeer

Zoetermeer, 24-03-2010

Aantal aangiften in Zoetermeer licht gedaald

Bureauchef presenteert jaarverslag

Politie Haaglanden presenteert vandaag het jaarverslag over 2009 in het Regionaal College. De 22.000 aangehouden verdachten en duizenden keren dat agenten in de hele regio hulp verleenden, noemt korpschef Henk van Essen een prestatie van formaat. Bureauchef Jos Tonino geeft een toelichting op de resultaten van Bureau Zoetermeer. Hij is dik tevreden met de inspanningen die zijn mensen leverden. Het aantal aangiften is licht gedaald, legt de bureauchef uit. én er is honderden keren hulp verleend aan Zoetermeerders.

Daling aantal aangiften
Het totale aantal aangiften in de gemeente Zoetermeer daalde in 2009 met 2% naar 8.768. Het bureau leverde in totaal 1.560 verdachten aan bij het Openbaar Ministerie, acteerde op 79 meldingen van huiselijk geweld en hield in 58% van alle geweldszaken een verdachte aan. In 80% van de zaken met een minderjarige verdachte leverden de rechercheurs het onderzoeksdossier binnen de vastgestelde termijn van een maand bij het OM aan.

Hulp aan inwoners Zoetermeer
Maar politiewerk is méér dan alleen handhaven of boeven vangen, vult Jos Tonino aan. Agenten van Bureau Zoetermeer verleenden vorig jaar hulp aan 403 onwel geworden of verwarde personen, assisteerden bij 191 ongevallen (binnen- en buitenshuis) en kwamen in actie bij 33 gewonde of te water geraakte dieren. In totaal kwamen agenten van Bureau Zoetermeer 2.192 keer in actie naar aanleiding van een melding met een zogenoemde prioriteit 1, zoals heterdaad woninginbraak of een aanrijding met gewonden. Hierbij waren zij in 81% van de gevallen binnen 10 minuten aanwezig; hiermee werd de norm van 80% behaald.

Alcoholverboden
Mede op advies van Bureau Zoetermeer werden in 2009 de alcoholverboden verlengd. Zo vallen vanaf 18 september alle school- en speelpleinen onder het alcoholverbod, dat geldt tot 17 september 2011. In totaal schreven agenten in 2009 in heel Zoetermeer 286 boetes voor overtreding van een alcoholverbod uit en 214 boetes voor wildplassen. De bureauleiding blijft ook in het kader Zoetermeer bruist en het evenementenbeleid continu aandacht houden voor alcoholgerelateerde problematiek. De dader van het ene weekend, is het slachtoffer van het volgende weekend, legt Tonino uit. Bij het merendeel van de geweldsincidenten op straat en tijdens het weekend is alcohol in het spel. Sinds 2000 werken gemeente en de diverse partners samen aan de veiligheid rond het uitgaan in de aanpak Veilig Stappen. In dit project richten de partners zich op vermindering van de overlast voor de omgeving, vermindering van de onveiligheidsgevoelens van stappers buiten de horeca en een ontmoedigingsbeleid ten aanzien van overmatig alcoholgebruik. In het najaar van 2009 is Bureau Zoetermeer van start gegaan met een Horeca Interventie Team, waarmee gericht wordt gesurveilleerd met het oog op deze doelstellingen.

Auto- en woninginbraken
Het aantal diefstallen uit voertuigen steeg in 2009 met ongeveer 50%. Een zorgwekkende stijging, als je het Jos Tonino vraagt. De stijging was dan ook aanleiding voor het bureau en de Gemeente Zoetermeer om een bijzondere aanpak te starten, waarbij een lokauto werd uitgerust met synthetisch DNA. Auto-inbraken zijn vaak lastig aan te pakken: inbrekers slaan vaak hun slag op nachtelijke tijdstippen en op onverlichte plekken, met weinig toeschouwers. Zeker als de buit voor het grijpen ligt, zijn zij zo weer vertrokken. Onze DNA-aanpak maakt het mogelijk om de inbrekers ook daarna nog te herkennen, doordat zij bij de inbraak worden bespoten met synthetisch DNA. De resultaten van dit project worden halverwege 2010 bekendgemaakt.

Ook het aantal aangiften van woninginbraken is in 2009 gestegen (721 meer dan in 2008). Opvallend is dat het bij een groot deel van de woninginbraken in Zoetermeer slechts bij een poging bleef (271). Dit is volgens de bureauchef onder meer te danken aan het aantal gecertificeerde woningen (22%). Uit onderzoek is gebleken dat de toepassing van het Politiekeurmerk Veilig Wonen bijdraagt aan het voorkomen van inbraken. Dat blijkt wel uit het aantal mislukte pogingen tot inbraak bij gecertificeerde woningen, legt Tonino uit. De focus van bureau Zoetermeer op de aanpak van woninginbraken blijft echter ook in 2010 onverminderd.

Veelplegers
Ook de zogenoemde veelplegers uit het verzorgingsgebied pakte Bureau Zoetermeer in 2009 aan. Deze groep criminelen maakt zich vaak schuldig aan auto- en woninginbraken, licht Tonino deze focus toe. Hiermee zijn zij dus heel specifiek van invloed op het veiligheidsgevoel van de inwoners. Het bureaugebied telt 44 actieve veelplegers, waarvan er 33 op de Top 500-lijst van politie en justitie staan. Het bureau adopteerde er 6, wat wil zeggen dat zij een zogenoemde persoonsgerichte aanpak kregen. We zitten hen op de huid, aldus de bureauchef. In totaal hielden agenten van Bureau Zoetermeer 33 veelplegers aan.

Feiten en cijfers Bureau Zoetermeer

Criminaliteitscijfers
8.768 aangiften (2% minder dan 2008, 1% meer dan normjaar 2002)
1.562 aangeleverde verdachten bij het Openbaar Ministerie Kalsbeeknorm (minmaal 80% van de dossiers van minderjarige verdachten dient binnen 30 dagen bij het OM te zijn): behaald resultaat in 2009: 80%
In 58% van de geweldszaken werden verdachten aangehouden 721 Inbraken (22,6% meer dan in 2008), waarvan 271 onvoltooide inbraak
Zoetermeer heeft het hoogste aantal PKVW-gecertificeerde woningen binnen Haaglanden (22%)
234 aangiften zakkenrollerij (20% minder dan 2008) 209 aangiften winkeldiefstal (20% meer dan 2008) 681 fietsendiefstallen (48% minder dan in 2008)

Hulpverlening
778 hulpverleningsverzoeken
3 Reanimatie
326 Onwel persoon
33 Natuurlijk overlijden
102 Poging zelfdoding
191 ongevallen, waarvan 29 binnenshuis
9 auto te water
33 dieren in nood (12 dieren te water, 21 dieren gewond) 77 verward persoon

Het Bureau Zoetermeer
258 medewerkers, waarvan 159 man en 99 vrouw

1 stagiair
64 aspiranten
9 politievrijwilligers
Ruim 220 van hen zijn executief, zij werken in het blauw. Zij worden ondersteund door 38 collegas.
78 gevallen van geweld tegen de politie. Stijging van 30% ten opzichte van 2008. In 6 van de gevallen liep een medewerker letsel op.

Meer weten?
Het volledige jaarverslag van Politie Haaglanden vindt u op deze internetsite. De cijfers van elf misdrijven zijn voor Zoetermeer ook uitgesplitst tot op wijkniveau terug te vinden op www.hoeveiligismijnwijk.nl.

Zie het origineel