Gemeente Achtkarspelen


Coalitiebesprekingen in Achtkarspelen

Dinsdagmiddag 23 maart 2010 informeerde de heer Van der Zaag (informateur), de fracties uit de raad van Achtkarspelen en het aanwezige publiek, over zijn bevindingen tijdens de start van het informatieproces met CDA en FNP. Zijn conclusie is dat beide partijen vertrouwen in elkaar hebben uitgesproken en dat zij een samenwerking in coalitieverband aan willen gaan.

De andere partijen werden in de gelegenheid gesteld vragen te stellen. VVD, GBA en PvdA stelden kritische vragen. Men vond de gesprekken (op basis van het samenvattende verslag dat aan hen was uitgereikt) neigen naar formeren en te pragmatisch. Men mistte de meer principiële zoektocht naar samenwerkingsmogelijkheden en vertrouwen. Daarnaast wilden partijen horen hoe FNP en CDA om zullen gaan met enkele beloften die in verkiezingstijd zijn gedaan aan de kant van FNP. De informateur heeft aangegeven dat er richtinggevend is gesproken, dat op basis van die onderwerpen voldoende vertrouwen is geconstateerd door beide partijen en dat pas in een later stadium dieper op zaken in zal worden gegaan.

CDA en FNP hebben aangegeven de CU uit te willen nodigen deel te nemen aan de coalitievorming. Voor CDA is CU de enige optie. De CU heeft aangegeven eerst nog een gesprek met de informateur te willen alvorens een beslissing te nemen of zij in het coalitievormingsproces wil stappen met CDA en FNP. Dit gesprek zal donderdag 25 maart plaatsvinden.
Vrijdagmiddag 26 maart zien CDA, FNP en mogelijk CU elkaar weer om verder te praten over een mogelijk coalitieakkoord. De derde partij zal nog alle mogelijkheden krijgen onderwerpen te wijzigen of aanvullingen aan te dragen.