Nieuw-Vlaamse Alliantie


Wathelet gedoogt fraude in regularisatiedossiers (24/03/10)

Hoewel de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) maandelijks een stand van zaken doorgeeft in verband met de afgelopen regularisatieronde aan het kabinet asiel en migratie, zegt de bevoegde staatssecretaris Melchior Wathelet (cdH) al maanden in het parlement dat dergelijke cijfers niet bestaan. Ik hoor van verschillende bronnen dat Wathelet de DVZ de opdracht geeft om de parlementsleden voorlopig aan het lijntje te houden. In tussentijd probeert hij nog zoveel mogelijk regularisatiedossiers goedgekeurd te krijgen. Waarom? Blijkbaar vindt de cdH het aantal regularisaties momenteel nog te laag!, zegt N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers. In opdracht van Wathelet moeten de ambtenaren van DVZ zelfs frauduleuze arbeidscontracten in een regularisatieaanvraag negeren en actief op zoek gaan naar andere positieve elementen om de aanvrager toch nog aan wettelijke verblijfspapieren te helpen. Dat een staatssecretaris zijn ambtenaren de opdracht geeft om de ogen te sluiten voor fraude, is alle schaamte voorbij. Dat hij bovendien liegt tegen parlementsleden over de cijfers die hij in zijn bezit heeft, is onaanvaardbaar voor een regeringslid. Ik eis dan ook dat hij opstapt, zegt N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers.

Het wordt hoe langer hoe meer duidelijk dat cdH een open grenzenbeleid wil voeren en daarvoor zelfs actief aan het ronselen slaat. Nog geen maand geleden liep minister Milquet in Congo nog te verkondigen hoe gemakkelijk het voor Congolezen is om naar ons land te emigreren. En nu dit. Terwijl de Vlamingen vragen om een humaan, maar ook rechtvaardig asielbeleid te voeren. Onze maatschappij kan zon open grenzenbeleid niet blijven dragen, zegt Smeyers.

In een reactie op de aanklachten van de N-VA zei Wathelet in De Ochtend dat in de wet geschreven staat dat een regularisatieaanvraag niet mag worden geweigerd op basis van een frauduleus arbeidscontract. Ook hiermee doet hij de waarheid moedwillig geweld aan. Zon wet bestaat in dit land immers niet. Enkel in zijn eigen instructie is terug te vinden dat men rekening moet houden met alle elementen in het dossier. Je eigen beleid inroepen als excuus voor het gedogen van fraude, zoiets kan alleen in dit land, zegt Smeyers. Bovendien stelt deze richtlijn dat alle elementen moeten overwogen worden, niet dat fraude moet gedoogd worden. Wathelet mag verder uit zijn mouw schudden wat hij wil. Het is duidelijk dat hij van zijn partij, en met medeweten van de federale regering, de opdracht heeft gekregen zoveel mogelijk mensen te regulariseren. En hoe langer hoe meer mensen, zelfs in zijn eigen administratie, zijn het beu om dit te verzwijgen. Deze regering voert het soort open grenzen beleid dat nergens anders in de wereld nog bestaat.

Ondertussen mocht Courard afgelopen weekend nog wat extra geld ontvangen voor de opvang van asielzoekers, die massaal ons land binnenkomen door het aanzuigeffect dat dit gebrek aan asiel en migratiebeleid creëert. Dat minister Vanhengel (Open Vld) daarbij even stoer mocht verkondigen dat vanaf nu in en uitstroom op elkaar moet worden afgestemd, is niet meer dan een mistgordijn.

Auteur:
Sarah Smeyers
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217.35.10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be