Gemeente Veenendaal


Buurtpreventieproject van start in De Grote Pekken

Â
Afgelopen zaterdag 20 maart is in Veenendaal het zesde Buurtpreventieproject van start gegaan in. Deze keer in de buurt De Grote Pekken. Onder feestelijke begeleiding van de Antilliaanse brassband uit het Schrijverspark is het convenant voor het project ondertekend door burgemeester Ties Elzenga, de directeur van Patrimonium woonstichting Piet de Vrije en de directeur van Welzijn Veenendaal André Woutersen. Voorzitter Hennie Nagel van de bewonerscommissie De Grote Pekken hield een enthousiaste speech waarna de burgemeester zijn waardering uitsprak voor buurtpreventie waarbij hij benadrukte hoe belangrijk het is dat bewoners zich inzetten voor de veiligheid in de buurt.

Wonen en leven in een veilige woonwijk is belangrijk voor iedere inwoner van Veenendaal. Helaas voelt niet iedereen zich veilig in zijn of haar woonwijk. In sommige wijken komt het te vaak voor dat gedrags- en leefregels worden overtreden. Dit zorgt ervoor dat het veilige gevoel afneemt of soms helemaal verdwijnt. Het project âAttentie Buurtpreventieâ zorgt ervoor dat de leefbaarheid en veiligheid in de wijk toenemen. Het doel van het project âAttentie Buurtpreventieâ is dat er een beter toezicht en beheer op de woon- en leefomgeving komt. Daardoor verbetert ook de kwaliteit van het wonen in de wijk. Bewoners zorgen samen met de gemeente voor verbeteringen om de buurt veilig en leefbaar te houden.

Â
âAttentie Buurtpreventieâ

Ruim vijftien jaar geleden is het project âAttentie Buurtpreventieâ gestart in de wijk de Engelenburg. Toen dit een succes bleek te zijn, is ook in de Zuiderkruis/Boogschuttersflats, het Prins Willem Alexander Park, het Jan Roeckplantsoen, het Schijverspark en nu dus ook in De Grote Pekken een buurtpreventieteam samengesteld. De preventiemedewerkers worden aangesteld door de bewonerscommissie. Deze commissie werkt veel samen met Patrimonium woonstichting, gemeente Veenendaal, politie en Welzijn Veenendaal.

Het preventieteam

Medewerkers van de buurtpreventieteams voeren vrijwillig, met een vrijwilligersvergoeding, buurtpreventiewerkzaamheden uit voor de buurt waarin zij wonen. Hierbij moet u denken aan het aangeven van ongewenste situaties bij de betrokken instanties, het helpen schoonhouden van de buurt, een luisterend oor bieden aan mensen uit de buurt en hen aanspreken op ongewenst gedrag. In het gebied of de flat waar ze werken, maken ze zichzelf bekend bij de bewoners. Op deze manier weten mensen bij wie ze terecht kunnen met vragen en/of klachten.

Â

Elk buurtpreventieteam bestaat uit een coördinator en enkele toezichthouders, die nauw met elkaar samenwerken. Voor de politie zijn zij de oren en ogen in de wijk, omdat zij ongehoord gedrag proberen op te lossen of melden aan verschillende instanties. Buurtcoördinatoren en toezichthouders hebben dezelfde rechten en plichten als iedere andere burger. Buurtcoördinatoren maken rondes door de buurt en voeren overleg met de deelnemende instanties. Toezichthouders of âhoudsters zorgen ervoor dat de leefregels worden nageleefd. Daarnaast kijken ze ook of bewoners op een goede manier gebruik maken van de openbare ruimte in en om de flats. Dit doen zij door mensen op hun gedrag aan te spreken, door zelf rommel op te ruimen of op te laten ruimen. Ook werken zij aan verbetering van de sociale contacten: meer respect voor elkaar zorgt voor een betere buurt.

Â

Enkele voorbeelden van projecten zijn:


* Het voorkomen van vormen van kleine criminaliteit;


* Tegengaan van zwerfvuil, dumpen van afval en/of grofvuil;


* Tegengaan van ongewenst gedrag (omgang met elkaar, met de openbare ruimte).