Politie Haaglanden

Persbericht jaarverslag 2009 Bureau Pijnacker/Nootdorp

Pijnacker/Nootdorp, 24-03-2010

22% minder woninginbraken

Bureauchef Pijnacker-Nootdorp presenteert resultaten 2009

Politie Haaglanden presenteert vandaag het jaarverslag over 2009 in het Regionaal College. De 22.000 aangehouden verdachten en duizenden keren dat agenten hulp verleenden, noemt korpschef Henk van Essen een prestatie van Formaat. Bureauchef Marcel van den Bosch geeft een toelichting op de cijfers die de criminaliteitsontwikkeling in Pijnacker-Nootdorp weergeven. Opvallend is de daling van het aantal woninginbraken: in tegenstelling tot in andere gemeenten, nam het aantal aangiften van woninginbraken in Pijnacker-Nootdorp sterk af (22%). Gemiddeld leverde het bureau bovendien iedere dag een verdachte aan bij het Openbaar Ministerie. Maar we verleenden ook honderden keren hulp aan de inwoners van Pijnacker-Nootdorp, vult de bureauchef aan. En dat vinden we net zo belangrijk.

Afname woninginbraken: focus onverminderd
In de hele regio Haaglanden werd de aanpak van woninginbraken vorig jaar tot prioriteit benoemd. Dit vanwege de regiobrede stijging van het aantal aangiften én de enorme impact die een inbraak heeft op de slachtoffers. In 2009 werd er in 132 woningen in Pijnacker-Nootdorp ingebroken, ten opzichte van 171 inbraken in 2008. Ondanks de daling van het aantal aangiften, blijft onze focus op de aanpak van woninginbraken onverminderd, vult Van den Bosch aan.

Behalve een repressieve aanpak door de politie, is ook preventie in samenwerking met partners heel belangrijk. Hierbij is een wezenlijke rol weggelegd voor bewoners, woningbouwcorporaties en de gemeente. Onder meer door woningen te laten voorzien van gecertificeerd hang- en sluitwerk (volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen) wordt een inbraak namelijk sterk bemoeilijkt. Uit onderzoek is gebleken dat bij gecertificeerde woningen de kans op inbraak aanmerkelijk kleiner is. Om inwoners van Pijnacker-Nootdorp te attenderen op de verantwoordelijkheid die zij zelf hebben bij het voorkomen van een inbraak in hun woning, hield de politie meerdere preventieacties. Hierbij werden tientallen woningen in Klapwijk, Tolhek, de omgeving van de Rivierenlaan en Klein-Delfgauw gecontroleerd op inbraakgevoeligheid. Bij 28 woningen waar een deur of raam openstond, legden agenten een wit voetje met preventietips neer, met de boodschap dat daar ook een inbreker had kunnen staan. Vrijwel alle bewoners reageerden positief op de witte voetjes en het initiatief van de politie. Het bureau verstuurde bovendien meerdere malen een persbericht om ook via de lokale media aandacht te vragen voor de manier waarop inwoners zélf maatregelen kunnen treffen om de kans te verkleinen dat ze slachtoffer worden van een inbraak. Het is ons er alles aan gelegen om de daling van het aantal woninginbraken in 2009 vast te houden én door te zetten in 2010, benadrukt de bureauchef.

Auto-inbraken
Om het aantal auto-inbraken tegen te gaan startte Bureau Pijnacker-Nootdorp in de tweede helft van 2009 een groot opsporingsonderzoek. Dit resulteerde in de aanhouding van een aantal verdachten, die verantwoordelijk worden gehouden voor meerdere inbraken. Hiermee zijn we er nog niet, erkent Marcel van den Bosch. We blijven investeren in een aanpak van auto-inbraken, want we moeten helaas in het laatste kwartaal van 2009 weer een stijging van het aantal auto-inbraken constateren. Wat volgens de bureauchef wel opvalt, is dat nog steeds veel mensen waardevolle spullen (zoals een gsm, laptop of navigatiesysteem) zichtbaar achterlaten in hun auto. Hiermee wordt het de inbrekers wel erg gemakkelijk gemaakt. Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat mensen echt álle waardevolle spullen uit hun auto mee moeten nemen, benadrukt hij. Ook op het gebied van auto-inbraken gaven politieagenten meerdere malen preventietips en werden er persberichten verstuurd. Hierbij werd mensen op het hart gedrukt om bij verdachte omstandigheden direct 112 te bellen. Want 112; daar pakken we ook daders mee! aldus de bureauchef.

Hulpverlening
De politie in Pijnacker-Nootdorp kreeg in totaal 483 meldingen met prioriteit 1, zoals aanrijdingen met letsel. Bij dergelijke meldingen dient een politie-eenheid binnen 10 minuten ter plaatse te zijn. In 78% van de gevallen lukte dat. Hiermee werd de norm (80%) net niet gehaald. De politie kwam 74 keer in actie voor een verwarde of onwel geworden inwoner van Pijnacker-Nootdorp, assisteerde bij 50 ongevallen (binnen- en buitenshuis) en redde 29 dieren, die gewond waren of in het water lagen. Volgens Marcel van den Bosch laat dit zien dat politiewerk meer inhoudt dan de bestrijding van criminaliteit of boeven vangen. Vaak is een politie-eenheid sneller ter plaatse dan een ambulance of de brandweer en bieden agenten dus de eerste hulp. De noodhulpwagens werden daarom in 2009 uitgerust met een automatische externe defibrillator. Bij een persoon met een hartstilstand is het snel toedienen van hartmassage door de hulpverlener letterlijk van levensbelang. Politieagenten werden opgeleid om de AED te kunnen gebruiken.

Samenwerking
Mede door een goede samenwerking met de gemeente maakte de politie grote slagen bij het terugdringen van het aantal fietsendiefstallen. Zo plaatste de gemeente fietsenstallingen op zogenoemde hotspots, waar in het verleden veel fietsen werden gestolen. Hierdoor werd het voor de fietseigenaren mogelijk om hun fiets vast te zetten en kregen fietsendieven minder kans.

Een nieuwe partner voor Bureau Pijnacker-Nootdorp was de RET. Samen met RET-controleurs hielden politieagenten diverse acties rondom de stations van de Randstadrail, onder meer om zwartrijden en fietsendiefstallen tegen te gaan. Maar ook tegen andere misstanden, zoals overlast en vernieling, werd tijdens deze acties repressief opgetreden.

Feiten en cijfers 2009 Pijnacker-Nootdorp

Criminaliteitscijfers

1.863 aangiften (97 meer ten opzichten van 2008); 472 aangeleverde verdachten bij het Openbaar Ministerie (Norm: 464); Kalsbeeknorm (minmaal 80% van de dossiers van minderjarige verdachten dient binnen 30 dagen bij het OM te zijn): behaald resultaat in 2009: 81%
In 88% van de geweldszaken (86 stuks) werden verdachten aangehouden; 132 inbraken, 39 minder dan in 2008;
39 zaken van geweld binnenshuis, in drie gevallen werd een tijdelijk huisverbod opgelegd;
Bureau Pijnacker-Nootdorp kent de aanpak van veelplegers via een persoonsgerichte aanpak. In het jaar 2009 werden drie veelplegers aangehouden;
Er vonden elf straatroven plaats, waarvan bijna 45 % kon worden opgelost;
In 398 gevallen werd er aangifte gedaan van vernieling, 20 minder aangiften dan in 2008;
In 3.944 gevallen (verkeersovertredingen) werd een staandehouding (repressieve aanpak verkeersveiligheid) verricht. 384 staandehoudingen in het kader van bestrijden van (jeugd)overlast;

Sms-Alert; Bijna 1400 deelnemers kregen in 2009 circa 32 sms-berichten
208 fietsendiefstallen (ruim 100 minder dan in 2008).

Bureau Pijnacker-Nootdorp
83 medewerkers, waarvan 51 man en 32 vrouw;
4 stagiairs in 2009;
Vijf politievrijwilligers;
Eén medewerker (vrijwilliger) slachtofferzorg. 13 gevallen werd geweld (verbaal en fysiek) tegen de politie gericht (2008 = 23);

Hulpverlening
483 spoedeisende hulpverleningsaanvragen (112-meldingen); 74 verwarde of onwel geworden personen;
11 maal natuurlijk overlijden persoon;
11 maal poging zelfdoding;
12 gewond dier; 17 dieren te water;
50 ongevallen binnen- en buitenshuis (exclusief verkeersongevallen).

Meer weten?
Het volledige jaarverslag van Politie Haaglanden is te vinden op deze internetsite. De cijfers van elf misdrijven zijn voor Pijnacker-Nootdorp ook uitsplitst tot op wijkniveau terug te vinden op www.hoeveiligismijnwijk.nl.

Zie het origineel