Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


PERSBERICHT
Zoetermeer, 23 maart 2010

Kenwerk en UWV WERKbedrijf bundelen krachten tegen jeugdwerkloosheid in de horeca

Maandag 22 maart hebben Alien Cnossen, directeur Kenwerk en Annelies Lichtenberg, landelijk manager uitvoering UWV WERKbedrijf, een convenant ondertekend. Het doel van deze samenwerking is het ontwikkelen en realiseren van een gezamenlijke aanpak om snel in te kunnen spelen op veranderingen in de arbeidsmarkt. Voor nu is dat de oplopende werkloosheid als gevolg van de huidige economische crisis. De prioriteit ligt bij het voorkomen en terugdringen van jeugdwerkloosheid in de sector horeca.

Activiteiten
Om jeugdwerkloosheid te voorkomen en terug te dringen is het actieplan Horeca & Jeugdwerkloosheid opgesteld. Hierin zijn afspraken opgenomen over de planning en monitoring van de activiteiten. Voor het komend jaar staat de professionalisering van twaalf horeca servicepunten op het programma. Kenwerk speelt verder een actieve rol bij de invulling van de jaarlijkse Brancheweek horeca van UWV WERKbedrijf. In deze week worden werkzoekenden enthousiast gemaakt voor het volgen van een horeca-opleiding en/of het werken in de sector horeca. Ook worden regionaal, in samenwerking met gemeenten, projecten gestart om jeugdwerklozen te helpen bij het vinden van een opleiding en/of baan in de horeca. Met de juiste coaching probeert Kenwerk om zowel uitval bij de jeugd als bij de horecabedrijven te minimaliseren.

Lange termijn
Voor de lange termijn spelen structurele tekorten op de arbeidsmarkt en het vergroten van de arbeidsparticipatie een centrale rol. De ambitie, die aansluit bij de wens van werkgevers, is om meer mensen (beter) gekwalificeerd aan het werk te helpen.

Over Kenwerk
Kenwerk is het kenniscentrum voor de sectoren horeca, bakkerij, reizen, recreatie en facilitaire dienstverlening. Als onafhankelijk intermediair verbindt Kenwerk bedrijfsleven en beroepsonderwijs om de samenleving te voorzien van gekwalificeerde mensen, nu en in de toekomst. Dit doet Kenwerk door:

· leerbedrijven te erkennen, te begeleiden en adviseren bij het opleiden van leerlingen, zowel in Nederland als in het buitenland;

· arbeidsmarktontwikkelingen te vertalen naar opleidingsinhoud;
· deskundigheid te bieden op het gebied van kwalificeren en examineren;
· regionaal overleg tussen roc's en leerbedrijven te stimuleren;
· projecten uit te voeren ter verbetering van de aansluiting tussen bedrijfsleven en onderwijs.


---


Noot voor de redactie (