Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


Waddinxveen, 24 maart 2010

PERSBERICHT

Onderwijsinspectie en scholen bevestigen kwaliteit examens schilderen en stukadoren

Eind 2009 is de Exameninstelling Savantis positief beoordeeld ­ zowel door de Inspectie van het Onderwijs als door de scholen. Omdat zij de kwaliteit van haar producten en diensten hoog in het vaandel heeft staan, hanteert de Exameninstelling een constante evaluatie- en verbetercyclus.

De Exameninstelling Savantis wordt ieder jaar beoordeeld op haar producten en diensten, zoals toetsen en het afnemen van examens. In 2009 heeft de Inspectie van het Onderwijs deze beoordeling uitgevoerd. In het algemeen was het resultaat positief.

Binnen de Exameninstelling Savantis werken scholen en bedrijfsleven samen. Zij realiseren hierdoor landelijk uniforme examens voor opleidingen voor de schilders- en stukadoors/afbouwbranche. Naast het functioneren op school worden de vorderingen van de leerlingen op de werkplek beoordeeld. Aan het einde van hun opleiding leggen de leerlingen een praktische proeve van vakbekwaamheid af in een van de examencentra.

Eind 2009 heeft de Exameninstelling ook een klanttevredenheidonderzoek laten uitvoeren. De respons bedroeg 82%. Het onderzoek laat zien dat de scholen tevreden zijn. Gemiddeld wordt de Exameninstelling met een 7,4 gewaardeerd. De kwaliteit van het praktijkexamen wordt door 83% van de scholen als goed beoordeeld. Bijna driekwart (74%) is van mening dat de examinatoren die tijdens het praktijkexamen worden ingezet voldoende deskundig zijn. Van de scholen in het onderzoek vindt 87% dat de Exameninstelling goed bereikbaar is. Ook zijn de meeste scholen (70%) tevreden over de informatievoorziening.

Uit het klanttevredenheidonderzoek komen ook enkele verbeterpunten naar voren, maar duidelijk is dat de constante evaluatie- en verbetercyclus van de Exameninstelling ervoor zorgen dat de examens al vele jaren van constant hoge kwaliteit zijn.

Marianne Pieterse, coördinator van de Exameninstelling: "De positieve beoordelingen vormen geen aanleiding om op onze lauweren te gaan rusten. Op dit moment zijn we druk in de weer met een verbeterplan. We streven voortdurend naar het allerbeste resultaat."

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Savantis
Marc van Zanten, hoofd Communicatie en Marketing
E-mail: m.vanzanten@savantis.nl
Telefoon: 0182 ­ 64 11 11





Aanvullende informatie
Vanaf 2010 behoort de beoordeling van exameninstellingen niet meer tot de werkzaamheden van de Onderwijsinspectie. Excenter, de Vereniging Exameninstellingen Onderwijs Bedrijfsleven, heeft daarom richtlijnen laten ontwikkelen die ook de standaarden van de Onderwijsinspectie omvatten. Het betekent dat onderwijsinstellingen die in de toekomst bij de Exameninstelling inkopen, verzekerd blijven van goede producten. Het streven is om dit jaar met de beoordeling te starten.

Over Savantis
Savantis is een Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven voor de bedrijfstak Afbouw en Onderhoud en de sector Presentatie en Communicatie. In haar Register van Erkende leerbedrijven zijn bijna 8.500 leerbedrijven opgenomen, waar 9.000 leerlingen en stagiairs uit het middelbaar beroepsonderwijs het praktijkdeel van hun opleiding volgen. Savantis onderhoudt achttien ministerieel erkende kwalificatiedossiers. Ook ontwikkelt en organiseert Savantis vakgerichte praktijk- en theoriecursussen voor de afbouw- en onderhoudsbranche, waaraan jaarlijks 5.000 cursisten deelnemen.