Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Schonere lucht en minder geluid op kades Noordereiland

Een schonere lucht en minder geluid voor mensen die wonen aan de kades op het Noordereiland. Elf zogenoemde walstroomkasten gaan dit binnenkort mogelijk maken. Dit betekent ook 55 'schone' aansluitingen voor binnenvaartschepen.

Zodra de nieuwe walstroomkasten (foto) op de Maaskade en Prins Hendrikkadebedrijfsklaar zijn, moeten schippers er gebruik van maken. Er wordt een gewenningsperiode in acht genomen. Schippers die hun generator aanlaten, krijgen eerst een waarschuwing, bij een tweede overtreding worden ze beboet.

Vanaf donderdag 25 maart plaatst een aannemer de walstroomkasten in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam. De werkzaamheden op de Maaskade en Prins Hendrikkade en het realiseren van de stroomaansluiting duren ongeveer twee weken.

Ook op andere plekken
Om de luchtkwaliteit te verbeteren, is het Havenbedrijf druk bezig om ook circa 450 andere ligplaatsen voor binnenschepen in de haven te voorzien van walstroom. In deelgemeente Feijenoord komen er naast het Noordereiland ook walstroomkasten bij de Piekbrug (2 stuks), 1e Katendrechtsehoofd (1)en de Feijenoordkade (4). Op de kade aan Maashaven N.z. (Katendrecht) staan ze al.

Minder gevaarlijke uitstoot
Gebruik van walstroom zorgt voor minder uitstoot van stikstofoxide en fijnstof in de directe omgeving. Aangemeerde schepen hoeven namelijk niet langer hun dieselgeneratoren te laten draaien. Ook gaat de uitstoot van CO² omlaag. Bovendien hebben bewoners geen last meer van het geluid van generatoren.

Het realiseren van walstroom in de Rotterdamse haven heeft de steun van gemeente Rotterdam en is mede gefinancierd door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling van de Europese Commissie.