10 aanbe velingen NVM voor landelijke verkiezingen

24/03/2010 14:33

NVM Service B.V.

PERSBERICHT

Aan : de financieel-economische redacties en vakpers

Van : de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en Vastgoeddeskundigen

Betreft : 10 aanbevelingen NVM voor landelijke verkiezingen

Datum : Nieuwegein, 23 maart 2010

NVM helpt politiek met 10-puntenplan

Nieuwegein, 23 maart - De NVM helpt de politieke partijen die op 9 juni aan de Tweede Kamerverkiezingen meedoen. De makelaarsvereniging heeft tien aanbevelingen gepubliceerd ten behoeve van de verkiezingsprogramma's. Zij pleit voor het maken van dubbelslagen in de woningmarkt: bezuinigingen die tegelijk doorstroming en toegankelijkheid bevorderen in de woningmarkt. Verder komt de NVM met suggesties om fraude in de vastgoedsector te bestrijden en integriteit en kwaliteit te verbeteren.

In veel partijen wordt nog hard gewerkt aan conceptverkiezingsprogramma's, of zijn in ieder de leden nog aan zet om tot een definitief stuk te komen. Door de vervroegde verkiezingen moet alles sneller en staan partijprocedures onder grote tijdsdruk. Tegelijk staat Nederland voor een bezuinigingsopgave die zorgvuldige en doordachte beslissingen vergt, zeker ook op het gebied van de voor wonen en werken essentiële vastgoedmarkt. De NVM schiet te hulp met een 10-puntenplan.

Hierin wordt gepleit voor brede hervormingen in de woningmarkt. Het debat over de woningmarkt wordt gegijzeld door eenzijdige en onzorgvuldige focus op enkel de hypotheekrenteaftrek. De NVM wil een integrale aanpak. Scheefwonen moet ingrijpend worden aangepakt. Als al wordt getornd aan de hypotheekrenteaftrek, dan in ieder geval niet abrupt en eenzijdig, maar zoveel mogelijk gericht op win-win situatie.

Op het punt van bestrijding van vastgoedfraude en de bevordering van kwaliteit en integriteit, pleit de NVM voor de herinvoering van wettelijke beëdiging van de beroepen makelaar-taxateur. De beëdiging is in de golf van zelfregulering komen te vervallen in 2001, maar werkt kwaadwillenden en onkundigen in de hand. Dit levert veel maatschappelijke schade op. De herinvoering van wettelijke beëdiging moet worden aangevuld met verplichte permanente educatie en een vorm van verplicht (wettelijk) tuchtrecht.

Verder wordt aandacht besteed aan gevolgen van en vooral oplossingen voor bevolkingsdaling in een aantal regio's in het land. De NVM stelt onder meer voor een sloopfonds op te richten, waaraan belanghebbenden zoals banken, beleggers en corporaties moeten bijdragen. Ook kan de opbrengst van overdrachtsbelasting uit betreffende regio's worden betrokken bij het fonds, zolang die nog bestaat.

Wat betreft verduurzaming en energiebesparing in vastgoed luidt het advies dat de overheid niet moet verplichten en sanctioneren, maar gedegen moet informeren en stimuleren.