Ingezonden persbericht


Sargentini: maak een einde aan gebruik naaktscanner

BRUSSEL, 24 maart - Al weer meer dan zes weken geleden luidde GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini de noodklok. In het Verenigd Koninkrijk worden de ouderwetse bodyscanners gebruikt die "naaktfoto´s" produceren van de persoon die erin staat. Inmiddels zijn er veel modernere versies, zoals op Schiphol, waarbij dit niet het geval is. Op London Heathrow is deze maand gebleken wat de risico´s zijn van de bodyscanner die naaktfoto´s maakt.

"Ik daarover zes weken geleden al vragen over gesteld, omdat de Londense naaktscanners achterhaald zijn en de privacy van de passagiers aantast. Er zijn alternatieven en de Europese Commissie zou dan ook het Verenigd Koninkrijk moeten wijzen op de gevaren van de gebruikte scanner. Het incident op Heathrow toont aan dat de risico´s onaanvaardbaar zijn. Directe actie is daarom gewenst."

Op Heathrow is één van de medewerkers per ongeluk in de scanner beland. Door een mannelijke collega wordt zij nu aangesproken op haar figuur, aangezien hij met de scanner door haar kleren heeft kunnen kijken. Sargentini is op Schiphol op werkbezoek geweest en constateerde dat er scanners zijn die een figuurtje projecteren waarop met kleuren staat aangegeven dat er mogelijk zaken op het lichaam worden gedragen die het vliegtuig niet in mogen. Bovendien is er op Schiphol altijd een keuze tussen scanner en fouilleren.

"Die keuze is voor ons van groot belang. Passagiers in Londen moeten allemaal door die scanner en worden dus ook allemaal bekeken door de medewerker achter het scherm. Wij maken daar bezwaar tegen en vinden dat er een richtlijn moet komen waar keuzevrijheid is voor de scanner. Daarnaast zouden naaktscanners zoals die op Heathrow niet gebruikt moeten worden."