Provincie Noord-Holland

Natuurbrug Zandpoort weer stap dichterbij

24 maart 2010 - Nieuwsartikel

De Klankbordgroep Natuurbrug De Zandpoort heeft op 16 maart een advies uitgebracht voor de locatie van een fietspad, aansluitend op de te bouwen Natuurbrug Zandpoort aan de Zandvoortselaan.

De klankbordgroep geeft de voorkeur aan de
zogenaamde âBuitenrandvariantâ. Deze route loopt langs de buitenrand van de Amsterdamse waterleidingduinen, waardoor de impact op het struingebied minimaal is.
Het fietspad is gekoppeld aan de nog te bouwen natuurbrug over de Zandvoortselaan, die de Amsterdamse Waterleidingduinen moet verbinden met het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Door het fietspad ontstaat een mooie fietsroute van Haarlemmermeer naar de kust, met een veilige oversteek over de Zandvoortselaan, een langgekoesterde wens van de regio.

Klankbordgroep
De Europese Unie en de provincie Noord-Holland hebben om die reden het fietspad ook opgenomen in hun subsidievoorwaarden voor de natuurbrug. Bij de ontwikkeling van de plannen voor de natuurbrug en het bijbehorende fietspad heeft een aantal belangengroepen vorig jaar zijn zorgen geuit en kenbaar gemaakt geen fietspad binnen de rand van het natuurgebied te wensen. Zij vreesden voor aantasting van het struingebied en het wandelgenot. Op hun verzoek is vervolgens een klankbordgroep samengesteld, waarin zowel voor- als tegenstanders zijn vertegenwoordigd. Zij hebben meegedacht over mogelijke oplossingen en zijn nu tot een advies gekomen.

Buitenrandvariant
De klankbordgroep adviseert de gemeente Amsterdam, eigenaar van het gebied, het verbindende fietspad niet over de dienstweg neer te leggen, zoals oorspronkelijk bedacht, maar te kiezen voor de zogenaamde âBuitenrandvariantâ. Deze variant loopt deels aan de rand van de Amsterdamse Waterleidingduinen en deels buiten de Amsterdamse Waterleidingduinen. Hiermee blijft de impact op het unieke struingebied minimaal.
Het hek langs de rand van de Waterleidingduinen zorgt ervoor dat fietsers niet kunnen uitwaaieren door de Waterleidingduinen. Het fietspad wordt zo optimaal mogelijk voor de fietsers ingericht. Omdat deels gebruik wordt gemaakt van bestaande infrastructuur is dat voor zowel de natuur als het kostenaspect voordelig.

Amsterdam
Het is nu aan de gemeenteraad van Amsterdam om definitief de knoop door te hakken over het fietspad. Rob Meerhof, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland: âIk ben heel blij dat er nu een oplossing ligt die, door zowel door de voor- als tegenstanders van een fietspad uit de klankbordgroep wordt gedragen. De start verliep wat moeizaam, maar uiteindelijk hebben alle partijen constructief meegedacht. We zullen ze zeker blijven betrekken in het verdere proces.â

Over de natuurbrug
De natuurbrug is een initiatief van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, de gemeente Zandvoort, PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, Natuurmonumenten, Waternet en de Provincie Noord-Holland. Door de brug krijgen dieren en planten meer ruimte en een groter leefgebied. Dit is belangrijk om uitsterven van diverse soorten te voorkomen.

In Nederland doorkruisen vele wegen, woonwijken en industriegebieden onze natuurgebieden. Dieren zoals herten, kleine zoogdieren, insecten, vogels en allerlei planten raken hun leefgebied kwijt. Om dit te voorkomen probeert de provincie waar mogelijk weer bruggen te slaan. Bovendien kunnen ook bezoekers de natuurbrug gebruiken om van het ene naar het andere gebied te gaan en te genieten van het unieke duinlandschap. Naar verwachting start de bouw in 2012 en is het project in 2013 helemaal af. Zie