UT-opleiding CreaTe: integratie science and arts 'schot in de roos'

24/03/2010 15:09

Universiteit Twente

Positieve accreditatie opleiding Creative Technology

Na een succesvolle pilot kan de opleiding Creative Technology, kortweg CreaTe, van de Universiteit Twente nu voluit van start. De opleiding heeft een positieve beoordeling gekregen van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) en is daarmee een geaccrediteerde WO-bacheloropleiding. Volgens de beoordelaars voorziet de opleiding in een maatschappelijke behoefte. De opleiding vernieuwt traditionele engineering met inspiratie uit kunst en media. De beroepspraktijk ziet dit als een schot in de roos.

CreaTe is een Engelstalige bacheloropleiding die toegankelijk is voor vwo'ers met alle profielen. Het is een opleiding waarin technologie, design en nieuwe media hand in hand gaan. Studenten leren er vernieuwende ideeën en concepten te ontwikkelen, en deze vervolgens te realiseren met bestaande, intelligente technologie. Denk aan sensoren en internettoepassingen in gezondheidszorg of leefomgeving, zowel binnen- als buitenshuis. Kunst is een inspiratie voor creativiteit en originele ideeën. Maar de afgestudeerden zullen geen autonome kunstenaars zijn: zij laten zich leiden door mensen en maatschappelijke behoeften.

Interdisciplinair

Het programma is ambitieus, stelt het panel dat de opleiding heeft getoetst. De beoordelaars waarderen de manier waarop in het pilot-jaar - in september 2009 zijn 20 studenten gestart - al een aantal belangrijke verbeteringen zijn doorgevoerd. De opleiding is volgens de beoordelaars voor creative vwo-ers "zeker te doen." Affiniteit met technology is wel een voorwaarde.: Het gaat dan niet alleen om scholieren met een natuurprofiel, maar ook zeker met een maatschappijprofiel. Die combinatie moet het interdisciplinaire en integratieve karakter van de opleiding tot een succes maken. Het panel constateert dat Creative Technology inspirerende docenten heeft. Men ziet voor de studenten een rolmodel: de docent die zowel ingenieur, wetenschapper als uitvoerend kunstenaar is. Het panel concludeert dat CreaTe handen en voeten geeft aan een door de maatschappij gevraagde innovatie van traditionele engineering.





http://www.utwente.nl




Universiteit Twente