OU is eerste in Nederland met Europees label voor e-learning

24/03/2010 15:22

Open Universiteit

De faculteit Psychologie van de Open Universiteit heeft als eerste in Nederland het

Europese E-xcellence Associates label gekregen, dat de Europese organisatie van afstandsuniversiteiten (EADTU) heeft ingesteld. De toekenning van dit label betekent dat de faculteit haar afstandsonderwijs voortdurend verbetert conform de

E-xcellence normen en instrumenten, nieuwe ontwikkelingen volgt en good practices en expertise deelt om, samen met E-xcellence Associates, afstandsonderwijs en

e-learning te blijven ontwikkelen. Met dit label behoort de faculteit nu tot de community van kwaliteitspartners 'Associates in Quality'. Recentelijk riep de Keuzegids Hoger Onderwijs al zowel de bachelor- als de masteropleiding Psychologie van de OU uit tot beste van alle Nederlandse psychologieopleidingen.

Voortdurende kwaliteitsverbetering

Een uitgebreide beoordeling heeft ertoe geleid, dat de faculteit Psychologie van de Open Universiteit als eerste in Nederland (en als tweede in Europa) dit label kreeg toegekend. Het label toont aan dat de faculteit Psychologie de kwaliteit van haar opleidingen voortdurend verbetert en van de nieuwste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van afstandsonderwijs en e-learning gebruik maakt. Zo zijn digitale leermiddelen geïntegreerd in de gehele psychologieopleiding en kunnen studenten onafhankelijk van tijd en plaats onderzoek uitvoeren via het virtuele lab. Bovendien is bijna 40% van de cursussen voorzien van een digitaal werkboek en verloopt de communicatie via digitale kanalen zoals discussiegroepen, communities en Elluminate, een conferentie webtool, die de mogelijkheid tot interactie biedt tussen docenten en studenten. Verder neemt de faculteit tentamens af via e-tentaminering, waarbij vragen via een database op het beeldscherm van de student verschijnen en de antwoorden direct worden verwerkt.

Kwaliteitsborging

De beoordeling is een kwaliteitstoets, die elke drie jaar wordt herhaald. Voor de komende twee jaar heeft de faculteit de volgende verbeterpunten gekozen: uitbreiding van een studentenportal, meer cursusmateriaal op iTunes U, optimaliseren van online bibliotheekfaciliteiten en het uitbouwen van het studieloopbaanbegeleidingssyteem.

Meer informatie over het E-xcellence label van EADTU, vindt u op www.eadtu.eu/e-xcellencelabel





http://www.ou.nl