Gemeente Doetinchem

Persbericht, 24 maart 2010

Doetinchemse formateur van start met formatiefase

De Doetinchemse formateur Otwin van Dijk gaat van start met de formatie van een nieuwe coalitie voor de raadsperiode 2010-2014. De huidige coalitie van PvdA, CDA en VVD vormt daarvoor de basis. In de komende weken zal duidelijk worden of en met welke partij of partijen deze coalitie wordt uitgebreid.

Na de oriënterende gesprekken met alle in de raad gekozen partijen, de extra openbare raadsvergadering en vervolggesprekken met GroenLinks, D66 en de SGP/Christenunie constateert de formateur dat er over veel punten een grote mate van overeenstemming is. Vandaar dat hij ervoor kiest om de formatiefase breed op te starten. Van Dijk: We gaan de komende weken de diepte in. Op basis van een concept-coalitieakkoord voer ik met de zes potentiële coalitiepartners afzonderlijk gesprekken. De formateur gaat ervan uit dat hij na deze onderhandelingsronde de uiteindelijke coalitiepartners bekend kan maken.

Voordat de coalitiepartners de formatiefase afronden, wil de formateur de Doetinchemse samenleving gelegenheid bieden om over het concept-akkoord te discussiëren: Momenteel bereiden we daarvoor een passende opzet voor. De gedachte gaat uit naar een speciale raadsbijeenkomst waarin 31 mensen uit de Doetinchemse samenleving hun zegje doen over het concept-akkoord.

Als de coalitieonderhandelingen voorspoedig verlopen, kan de gemeenteraad op 29 april over het coalitieakkoord beraadslagen en kunnen de nieuwe wethouders worden benoemd.