Ministerie van Buitenlandse Zaken

beantwoording vragen van het lid Ferrier over hongerstakingen van Cubaanse dissidenten

Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Ferrier over hongerstakingen van Cubaanse dissidenten

Kamerbrief | 24 maart 2010

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Ferrier over Hongerstakingen van Cubaanse dissidenten. Deze vragen werden ingezonden op 8 maart 2010 met kenmerk 2010Z04145.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Ferrier (CDA) over Hongerstakingen van Cubaanse dissidenten.

Vraag 1

Hebt u kennisgenomen van het overlijden van de Cubaanse dissident Orlando Zapata als gevolg van hongerstaking uit protest tegen de mishandelingen die hij als dissident sinds 2003 onderging in de Cubaanse gevangenis?

Antwoord

Ja

Vraag 2
Hoe beoordeelt u dit feit en het feit dat inmiddels meer dissidenten als vorm van protest in hongerstaking zijn gegaan?

Antwoord

Nederland betreurt het overlijden van de heer Zapata en blijft zeer bezorgd over de mensenrechtensituatie in Cuba. Inmiddels is ook de dissident Guillermo Fariñas in hongerstaking. Ik sluit mij aan bij oproepen van andere dissidenten om de actie te staken. Ondanks mijn begrip en steun voor het protest van Cubaanse dissidenten, is hem ook van Nederlandse zijde ter overweging gegeven dat de risicovolle weg van hongerstaking met alle mogelijke gevolgen van dien een te hoge prijs zou kunnen zijn.

Vraag 3
Hoe beoordeelt u de reactie van Spanje, als voorzitter van de EU, en de kritische reacties daarop van binnen en buiten Spanje?

Antwoord

Premier Zapatero van Spanje heeft adequaat gereageerd door de dood van de heer Zapata te betreuren, zijn medeleven met de nabestaanden te uiten en de Cubaanse autoriteiten op te roepen alle politieke gevangen vrij te laten.

Vraag 4
Bent u voornemens de situatie die tot de dood van Orlando Zapata geleid heeft aan de orde te stellen bij EU-overleg? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Nederland heeft naar aanleiding van de dood van de heer Zapata in Brussel zijn zorg uitgesproken over de mensenrechtensituatie in Cuba. Een overleg van de politieke directeuren van de EU en Cuba op 15 maart werd helaas door Cuba afgezegd. In een gesprek tussen de Hoge Vertegenwoordiger en de ambassadeur van Cuba zal de mensenrechtensituatie aan de orde worden gesteld. Voorts heb ik en marge van de Raad Buitenlandse Zaken het voorzitterschap gevraagd naar aanleiding van deze en andere recente tragische gebeurtenissen te demarcheren.

Vraag 5
Bent u voornemens deze situatie aan de orde te stellen tijdens de op 1 maart begonnen zitting van de VN-Mensenrechtenraad? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Nederland heeft tijdens de Mensenrechtenraad de dood van de heer Zapata evenals de situatie van de politieke gevangenen in Cuba - en die van Guillermo Fariñas, mensenrechtenverdediger en onafhankelijk journalist, in het bijzonder - aan de orde gesteld. Nederland riep Cuba op om alle politieke gevangenen in vrijheid te stellen en haast te maken met de ratificatie en implementatie van het internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten.

Vraag 6
Bent u van mening dat deze situatie consequenties moet hebben voor de relatie met Cuba op Europees niveau? Zo ja, welke, zo nee, waarom niet?

Antwoord

Ik ben van mening dat de Europese Unie vooralsnog moet vasthouden aan de Common Position. De mensenrechtensituatie is niet verbeterd. Na het uitbrengen van het discussiestuk van de Europese Commissie en het Raadssecretariaat later dit jaar, zal in EU-verband een overdenking van de Common Position plaatsvinden.