Gemeente Het Bildt


Gemeente presenteert resultaten onderzoek naar luchtkwaliteit

22-03-2010 16:14

De Gemeente het Bildt heeft onderzoek laten doen naar de luchtkwaliteit in onze gemeente.

Op Europees niveau zijn namelijk afspraken gemaakt om de gevolgen van luchtverontreiniging voor de gezondheid van mens en milieu te voorkomen.

De grondslag ligt in de kaderrichtlijn luchtkwaliteit en de uitwerking daarvan is met ingang van 2007 opgenomen in de Wet milieubeheer (onderdeel luchtkwaliteitseisen).

Het onderzoek naar de luchtkwaliteit heeft alleen betrekking op de uitstoot van stikstofdioxide en fijn stof door het wegverkeer. Andere stoffen zoals zwaveldioxide en koolmonoxide komen, volgens het onderzoeksbureau, in Nederland nauwelijks voor en zijn dan ook in dit onderzoek niet meegenomen. Voor de bepaling van de luchtkwaliteit langs wegen is de landelijk vastgestelde Regeling beoordeling luchtkwaliteit uit 2007 toegepast.

Het onderzoek heeft plaatsgevonden op basis van de wettelijk vastgestelde rekenmethode. Daarbij zijn de verkeersintensiteiten uit 2008 gebruikt. Uit de resultaten blijkt dat langs wegen in het gemeentelijk grondgebied overal ruimschoots wordt voldaan aan de wettelijk gestelde grenswaarden voor stikstofoxide en fijn stof. Ook de toekomstige prognose voor 2020 laat zien dat dan nog ruimer wordt voldaan aan de grenswaarde, vanwege de toepassing van steeds schonere motoren in de toekomst.

De conclusie van het onderzoek luidt dan ook dat de luchtkwaliteit langs (zowel provinciale als gemeentelijke) wegen overal in de gemeente ruim voldoet aan de wettelijk vastgestelde norm. Er zijn in de gemeente geen knelpunten op het gebied van luchtkwaliteit door wegverkeer en verder onderzoek is niet nodig.

De luchtkwaliteitskaarten liggen met ingang donderdag 25 maart 2010 voor iedereen ter inzage bij de afdeling Wonen in het gemeentehuis. De kaarten zijn hier binnenkort te downloaden.

Heeft u vragen over de kaarten of het onderzoek dan kunt u contact opnemen met de heer D.P. Machiela van de afdeling Wonen, via tel.nr.: 0518-409246 of via e-mail: d.machiela@hetbildt.nl.


---