Gemeente Zoetermeer

Stand van zaken collegeonderhandelingen Zoetermeer

Stand van zaken collegeonderhandelingen Zoetermeer VVD en de PvdA zijn bereid om serieus andere coalities te onderzoeken dan voortzetting van de huidige coalitie. Voorwaarde blijft daarbij wel dat die coalitie op een breed draagvlak in de gemeenteraad kan rekenen. De PvdA heeft de informateur Patrick van Domburg (VVD) verzocht haar de tijd te gunnen voor nader fractieberaad. De informateur heeft dit verzoek gehonoreerd en zal naar verwachting op donderdag 25 maart a.s. de gemeenteraadsfracties nader infomeren over het vervolg. Op maandag 22 maart jl. is er een openbare raadsbijeenkomst gehouden over de voortgang van de collegeonderhandelingen. Hierbij werd gesproken over het voorstel aan de informateur van de PvdA, D66 en het CDA om het oude college van deze partijen plus de VVD voort te zetten.

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft die avond uitgesproken in eerste instantie geen voorstander te zijn van voortzetting van de oude coalitie. Verschillende suggesties werden gedaan met alternatieven voor een te vormen college. De raad sprak daarbij vertrouwen uit in de informateur en verzocht hem op korte termijn de mogelijke alternatieven verder te onderzoeken. Als laatste is gesproken over de wens om alle partijen in de gelegenheid te stellen een inhoudelijke bijdrage te leveren aan het collegeprogramma.

De informateur heeft dinsdag 23 maart gebruikt om op basis van programma's en de behaalde resultaten bij de verkiezingen de verschillende varianten nog eens goed tegen elkaar af te wegen. Daarnaast is er overleg geweest met de vertegenwoordiging van verschillende fracties. Uit de verkenning is ondermeer gebleken dat voortzetting van de huidige coalitie op grote bezwaren van de VVD stuit.

Vanwege de dreigende impasse in de collegevorming heeft de informateur de VVD en de PvdA als twee grootste partijen verzocht samen met hem het gesprek aan te gaan. Hierbij is onder andere geconstateerd dat de bestuurbaarheid van de stad door beide partijen van groot belang wordt geacht gelet op o.a. de zware bezuinigingsopgave. De wens is bij beide partijen dan ook groot om snel over te gaan tot het vormen van een stabiele coalitie.

Aan het einde van het gesprek kon geconcludeerd worden dat zowel VVD als PvdA bereid blijken te zijn om serieus andere coalities te onderzoeken dan de huidige coalitie. Voorwaarde blijft daarbij wel dat die coalitie op een breed draagvlak in de raad kan rekenen.