Friese waterschappen

visvriendelijk

Poldergemaal Offerhaus Earnewâld visvriendelijk

woensdag, 24 maart 2010
Op maandag 15 maart is gestart met het visvriendelijk maken van poldergemaal Offerhaus nabij Earnewâld. Het Offerhausgemaal wordt uitgerust met het "Fish Track" systeem dat ervoor zorgt dat vissen het gemaal veilig kunnen passeren. Het Offerhausgemaal is het eerste gemaal in Nederland waar het Fish Tracksysteem wordt toegepast. Het gemaal grenst aan het Nationale Park Alde Feanen en draagt zo bij aan een goede visstand in het gebied, tegen lage kosten.

Het Fish Tracksysteem is ontwikkeld door Bureau Tauw. Het systeem zorgt ervoor dat vissen niet in contact kunnen komen met de pompen, doordat er voor de pompinlaten een fijnrooster geplaatst wordt. Via een kleppensysteem wordt het voor de vissen mogelijk om veilig het gemaal te passeren.

Het toepassen van het Fish Tracksysteem is een onderdeel van de renovatie van het poldergemaal Offerhaus. Voor het toepassen van het systeem is subsidie van Senternovem toegekend. De renovatie van het gemaal is naar verwachting klaar in het najaar van 2010.

In de toekomst maakt Wetterskip Fryslan meer gemalen visvriendelijk. Als het Fish Tracksysteem in werking is wordt nauwkeurig bijgehouden wat de resultaten zijn. Als het systeem goed werkt wordt het op meer plekken in de provincie toegepast.

Het werk wordt uitgevoerd door Landustrie en J.J. de Vries.