FloraHolland


Bolbloemenbericht week 11

FLORAHOLLAND (24 maart 2010) - De exporteurs op Engeland waren over het algemeen goed tevreden over de verkoopaantallen rond de Engelse Moederdag. Door de soms zeer hoog oplopende prijzen in de weken ervoor wist echter niet iedereen de marges te maken die passen bij een goed resultaat. Maar goed, de schappen waren weer leeg en dus kon de handel weer met schone lei van start.
Even werd het spannend met de oplopende temperaturen in geheel West Europa maar gelukkig voor de bloemenafzet daalden de barometers weer richting het weekend. De 134 miljoen bolbloemen werden gemiddeld voor EUR 0,17 verkocht. Dat was 2 cent lager dan vorige week bij 3 procent minder aanvoer. Het betekende ook een cent meer dan vorig jaar bij 7 procent meer aanbod.
Inmiddels maken we ons weer op voor de Paas-inkopen. Met de huidige temperaturen ziet dat er redelijk gunstig uit.

Tulpen
Er werden wederom 105 miljoen tulpen aangevoerd en dat waren er exact evenveel als vorige week. De EUR 0,14 gemiddeld was 2 cent minder dan vorige week maar desalniettemin een beste ontwikkeling. Die lag bijvoorbeeld ook 13 procent hoger dan vorig jaar terwijl de prijs een kleine halve cent beter is. We hadden er voor getekend als dat aan het begin van het seizoen was voorspeld!

In Aalsmeer lag zowel het aanbod als de prijs hoger dan vorig jaar. Een kleine EUR 0,15 gemiddeld is goed voor de tijd van het jaar. Er kan goed mee worden gewerkt en iedereen verdient daar geld mee. Wit, paars en oranje blijven het goed doen. De kleur geel, die in grotere aantallen wordt aangevoerd met de Paasdagen in aantocht, had het moeilijker in de prijs. 'Yokohama' zakte in de week naar een kleine EUR 0,11, 'Strong Gold' kwam aan een gemiddelde van EUR 0,14. Er zijn wel grote kwaliteit- en prijsverschillen te zien tussen de aanvoerders. De zwaardere partijen gaan al gauw naar een kwartje, terwijl de lichtere partijen rond de EUR 0,12 scoren. De witte tulpen gingen boven de EUR 0,15 en ook paarse cultivars deden het goed met prijzen boven de 3 stuivers. Dure uitschieters deze week waren de tulpen 'Leo', 'Mysterious Parrot' en 'Cuban Night', deze noteerden met gemak meer dan EUR 0,70.

In Rijnsburg begonnen we de week met een middenprijs van ruim EUR 0,15. Op maandag lagen de prijzen van de witte, paarse en de crispa tulpen ruim hoger. Naar mate de week vorderde en de middenprijs zakte bleef alleen het zware segment enkel wit nog een echte uitschieter. De prijzen van het massa-assortiment gingen rond de EUR 0,12 tot EUR 0,13.
Donderdag was de middenprijs gezakt tot EUR 0,14. Op vrijdag was het weer een cent beter maar de afname verliep moeizaam. Iets rijpere tulpen zijn op dit moment niet erg geliefd bij de handel.

In Naaldwijk werden hoge aantallen voor redelijke prijzen vermarkt. Bijna 8 miljoen stelen voor precies EUR 0,15. Van de standaard soorten deed vooral paars het goed. 'Purple Prince' en 'Purple Flag' gingen rond de EUR 0,16. Geel is altijd gewild in deze tijd van het jaar. De 'Strong Gold' werd verhandeld voor EUR 0,15. Uitschieters waren zoals gebruikelijk de Franse variëteiten maar ook een aantal dubbele soorten zoals 'Double Price', 'Orange Princess' en 'Red Princess' gingen allen rond de EUR 0,25. Overigens moet ook bij dergelijke partijen worden aangemerkt dat er grote verschillen zitten tussen de ene of de andere aanvoerder. Prijsverschillen van meer dan een dubbeltje per stuk zijn aan de orde van de dag.

Lelies
De lelieaanvoer lag vanzelfsprekend op een iets lager niveau dan in de Engelse Moederdagweek want daar was zoveel mogelijk op gestuurd. De Engelsen zijn nog steeds zeer lelie-minded, al zijn de mooie prijzen van voor de economische crisis nog ver weg. De Engelse Pond ligt nog altijd 20 procent onder het niveau van begin 2008 en van een stabiele groei is vooralsnog geen sprake.

In Aalsmeer werden ten opzichte van voorgaande week ruim 10 procent minder Orientals aangevoerd en ten opzichte van verleden jaar zelfs ruim 25 procent minder. De aanvoer lag met name op maandag en dinsdag een stuk lager dan normaal. De prijsvorming was ook deze week over het algemeen goed, hoewel sommige soorten nu toch wat wegzakten.

Maandag was de gemiddelde prijs met EUR 1,07 duidelijk het hoogst en op donderdag, met een nog altijd verdienstelijke EUR 0,89 het laagst. Verleden jaar lag de gemiddelde prijs ongeveer een kwartje lager! Met name de roze cultivars moesten in de loop van de week wat terug in prijs, wat aan het einde van de voorgaande week de witte al trof. In dat witte segment viel de terugval nu mee, enkele wegzakkers daargelaten. De aanvoer in de veilgroep Longiflorum lag deze week iets hoger en maar liefst 20 procent hoger dan vorig jaar. De gemiddelde prijs moest in de loop van de week nu behoorlijk terug. Maandag werd er nog gemiddeld EUR 0,45 per steel neergeteld en vrijdag was hier EUR 0,38 van over. Vorig jaar lag dat een stuiver lager. 'Pink Heaven' blijft over het algemeen zo rond de 7 dubbeltjes opbrengen, 'White Heaven' haalt dat bij uitzondering. De aanvoer van import uit Spanje en Israel bleef ook deze week behoorlijk. De aanvoer in de veilgroep LA/Aziaat lag ongeveer gelijk aan voorgaande week en een stukje hoger bij vorig jaar vergeleken. Met een gemiddelde prijs die daalde van 4 dubbeltjes naar EUR 0,33 zijn we teruggekeerd naar een bedenkelijk niveau. 'Brindisi', 'Litouwen' en de gele cultivars worden over het algemeen nog redelijk goed betaald, De rest kwam in de loop van de week weer aanzienlijk onder druk te staan. Verleden jaar bleef de gemiddelde prijs deze week hangen boven de 4 dubbeltjes.

Ook in Naaldwijk zijn de lelies na een paar beste weken in een rustiger vaarwater gekomen. Het effect van de Engelse Moederdag is in de verkoop geleidelijk weer verdwenen. De temperatuur ging buiten omhoog en de mensen verlangen weer naar zonnestralen om te werken in de tuin of om een terrasje te pikken. Bij de groeiende aanvoer van Aziaten zagen we deze week een dalend prijsverloop ontstaan. Maandag nog een goede prijs van EUR 0,39 om vervolgens dagelijks te zakken naar EUR 0,32 op vrijdag. Vooral geel kwam onder druk te staan. De LA-hybriden moesten deze week een stuiver toegeven op de middenprijs van EUR 0,41 vorige week. Geel en zalm hadden het eerste last van de prijzen. De roze 'Brindisi' en de witte 'Litouwen' hadden minder last en bleven op de 4 en bijna 5 dubbeltjes gemiddeld steken. De Longiflorums bleven redelijk op peil. Het aanbod daalde licht en de prijsdaling bleef, met EUR 0,44 gemiddeld, beperkt tot 3 cent. De Orientals daalden met een kleine 10 procent in aanbod. Het lichtere slag liet, na twee super weken van boven de euro, een ander prijsverloop zien. Deze zijn inmiddels een stuk gedaald, maar tussen de 6 en 9 dubbeltjes is natuurlijk nog steeds niet verkeerd voor de kwekers én handel. Het zware slag zakte in verhouding ook wat verder terug. Vorige week zaten we op EUR 0,99 gemiddeld en deze week bleef het hangen op dik EUR 0,92 voor een steel.

Op Rijnsburg was over de week heen sprake van een redelijk stabiel beeld voor wat betreft de prijsvorming. Die lag 7 cent lager dan vorige week. Met de Orientals gaat het opvallend beter dan vorig jaar. Deze liggen nu ruim een kwartje hoger.

Freesia's
De aanvoer van Freesia was goed afgestemd op de Engelse Moederdag. Nu werd er ruim 10 procent minder aangevoerd en bleef de prijsdaling met
2 cent beperkt. De ruim 5 miljoen enkelbloemigen gingen gemiddeld voor EUR 0,17 en de dubbele voor EUR 0,19. Nog steeds mooie prijzen.

In Naaldwijk werd 5 procent minder Freesia's aangevoerd. De middenprijs kwam met EUR 0,19 een fractie hoger uit dan vorig jaar. De dubbele op EUR 0,20 en de enkele op EUR 0,18.
De cultivar 'Ambassador' is met een toename van 30 procent flink gestegen in aanvoer deze week t.o.v. vorig jaar. De cultivar 'Dukaat' laat juist een bijna gehalveerde aanvoer zien. De duurste cultivar deze week was een partij zware 'Yvonne' van 24gram, deze partij ging gemiddeld voor EUR 0,36 weg, waarbij de hoogste transactie op EUR 0,42 uitkwam.

Irissen
De irisaanvoer daalde binnen een week met 22 procent en de prijs bleef stabiel op EUR 0,12. Daarmee ook 20 procent minder dan vorig jaar en anderhalve cent betere prijzen.

Calla
De Calla-aanvoer nam met 20 procent toe en prijsvorming zakte bij de kleinbloemigen met 2 cent tot EUR 0,47. Dezelfde prijs als vorig jaar bij 23 procent meer aanbod is op zich een knappe prestatie. In Naaldwijk staat momenteel veel wit voor de klok, met name door de aanvoer van Aethiopica's uit Israel. Ongeveer een derde van het totale aanbod bestaat uit Aethiopica's, maar toch staat er iets minder dan vorig jaar. Door het geringe aanbod in de kleurtjes zijn de prijzen goed en met de aankomende Paasdagen is de kleur geel aan het oplopen. In vergelijking met vorig jaar is er een stijging in het aantal stuks van +65 procent. De middenprijs kwam uit op EUR 0,44 en ligt 4 cent lager dan vorig jaar. Duurste cultivar deze week was de roze Aethiopica 'Flamingo' met EUR 1,46 gemiddeld.

Amaryllissen
De Amaryllisaanvoer daalde met een kleine 8 procent naar 550.000 stuks en de prijzen bleven op hetzelfde niveau als vorige week. Het is 25 procent minder stuks dan vorig jaar en 3 stuivers hogere prijzen.

Hyacinten
De snijhyacinten daalden 8 procent in stuks en de gemiddelde prijs daalde met 3 cent tot EUR 0,26. Dat dat een dubbeltje beter is dan vorig jaar zegt meer over de absolute malaise van toen, want een vetpot is het nog allerminst. Er werd er echter 16 procent minder aangevoerd en daar ligt een belangrijke sleutel naar marktherstel.

In Rijnsburg was bij de Hyacinten het beeld van veel soorten die op hetzelfde prijsniveau lagen. Gedurende de week zien we weinig uitspattingen, zowel naar boven als naar beneden. Wat wel lekker liep deze week zijn de wat paars getinte soorten, zoals bijvoorbeeld 'Woodstock' en 'Purple Star'. Deze wisten nog een gemiddeld prijsniveau van boven de 3 dubbeltjes te halen. Het aanbod lag deze week zo'n 23 procent lager dan vorig jaar. De gemiddelde prijs kwam nu uit op EUR 0,26, een dik dubbeltje hoger dan vorig jaar.

Narcissen
De Narcissenaanvoer stijgt gestaag naar een aanvoertotaal van ruim 3,2 miljoen stuks. De gemiddelde concernprijs daalde naar EUR 0,11. Dat is
3 cent beter dan vorig jaar bij 10 procent minder aanbod.

Ook in Rijnsburg nam de druk op de ketel geleidelijk af. Iedere dag zagen we de gemiddelde prijs een centje zakken, maar slecht is het zeker nog niet. Deze week op Rijnsburg een aanvoer van bijna 1,3 miljoen stelen, hetgeen 9 procent minder is dan vorig jaar. De gemiddelde prijs kwam uit op EUR 0,11. Er komen al wel wat meer plukkers dan een week terug, een verdubbeling om precies te zijn. Maar met een aantal van 64.000 bos blijft dit nog steeds bijna 60 procent achter bij de aanvoer van vorig jaar en ook toen was sprake van een laat voorjaar. De gemiddelde prijs van EUR 0,46 per bos is netjes te noemen en dat is weer het dubbele ten opzichte van vorig jaar.

Bol-op-pot
De aanvoer van bolbloemen op pot lag deze week bijna dubbel zo hoog dan vorig jaar. De middenprijs lag 2 cent lager. Paasproducten zoals 'Tête à tête' werden goed gewaardeerd. Muscari lag afgelopen week onder druk. Bij de hyacint is er weinig veranderd in de afgelopen weken. De handel gaat nog steeds tegen minimale prijzen van de hand. De aanvoer van tulpen op pot nam toe, wat prijsdruk tot gevolg had. Bij de lelies doen de Oriëntal soorten het goed in prijs, de Aziaten laten een wisselend prijsbeeld zien. De aanvoer van Calla komt aardig op gang en de prijzen liepen wat af naar het einde van de week.