FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten gaat schoonmakerscampagne verbreden

De schoonmakers gaan door met hun acties om een goede schoonmaakcao af te dwingen. Zij zijn vandaag de "twee dubbeltjes campagne'' begonnen. Daarbij vragen zij Nederlanders, mensen in bedrijven en elders, of zij twee dubbeltjes extra waard zijn. Dat is het uurbedrag dat zij extra vragen aan hun werkgever, dit jaar én volgend jaar, twee keer 20 eurocent dus.

Zij kondigden vanmiddag in Utrecht aan, morgen de eerste vervolgactie te gaan voeren. Een groep schoonmakers gaat morgen bij de NS solliciteren. Schoonmakers verdienen veel meer als ze direct in dienst zijn bij een bedrijf, ook al zouden ze in de laagste loonschaal zitten. Ze zouden dan tenminste 4000 euro extra verdienen. (23.000 euro in plaats van 19.000 euro nu). Bovendien huurt NS nu uitzendkrachten in, en ontduikt daarmee het `onderkruipersverbod', vastgelegd in de wet. Komende week gaat ook een uitzendbureau aangepakt worden dat stakingsbreker is.

Dinsdag 30 maart gaan de schoonmakers naar Schiphol. Afgelopen maandag weigerden de schoonmakers de fooi waarmee de werkgevers hen probeerden af te schepen bij hun eindbod, een zogenaamde kadobon van 25 euro. Bedoeling is, de kadobon in de vorm van een bonus aan te bieden aan president directeur Schiphol Jos Nijhuis, die vandaag juist om zijn bonus onder vuur kwam liggen.

FNV Bondgenoten bestuurder Ron Meyer: "Wij denken dat die kadobon er als extra bonus nog wel bij kan, de rupsjes nooitgenoeg hebben nooit genoeg. Wij vragen twee keer twintig eurocent."

FNV Bondgenotenvoorzitter Henk van der Kolk meldde vanmiddag, dat de acties zich gaan verbreden naar andere bedrijven. "We hebben al een steunverklaring van het GVB (Gemeentelijk Vervoersbedrijf Amsterdam) binnen. Vrijdag wordt duidelijk hoe zij dit verder willen vormgeven. Ook onze kaderleden en bestuurders bij Akzo, DSM, Heineken en Corus gaan bespreken hoe zij de schoonmakers kunnen steunen."

De acties van de schoonmakers passen in de bredere campagne onder de noemer 'Gewoon Goed Werk', waarin FNV Bondgenoten zich inzet voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten tenminste 130% van het wettelijk minimumloon per uur krijgen, flexwerk moet beperkt worden tot `ziek en piek' en de cao moet fatsoenlijk worden nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan 10 euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken behalve in de schoonmaak, onder andere ook in de vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.