Gemeente Venray


18 maart 2010

Wethouder Jansen in debat met scholieren

Op donderdag 18 maart was het de Dag van de Leerplicht. De gemeente Venray organiseerde die dag samen met Venrayse scholen diverse activiteiten om leerlingen en leerkrachten van het primair, voortgezet en middelbaar onderwijs bewuster te maken dat naar school gaan niet alleen een plicht is, maar ook een recht en vooral erg leuk.

Groep 8-leerlingen van de basisscholen Estafette en De Toverbal waren uitgenodigd om in de raadszaal van het gemeentehuis in debat te gaan met wethouder Twan Jansen over het thema van 2010: `School? Bekijk `t ...eens anders!'. Samen debatteerden zij over hoe belangrijk en leuk school is en hoe het zou zijn als je niet naar school zou kunnen gaan. Of zelfs niet zou kunnen lezen of schrijven. Ook bespraken ze de gedachte dat de leerplicht eigenlijk ook een leerrecht is.

Posterwedstrijd en gele kaarten

Daarnaast hadden alle basisscholen in de gemeente Venray meegedaan aan een posterwedstrijd rondom het thema van dit jaar. Wethouder Twan Janssen en de Venrayse leerplichtambtenaren Francis Meijer en Ineke Lensen verkozen op de dag van de leerplicht de leerlingen van groep 8 van basisschool Maria uit Oirlo tot de makers van de winnende poster. De klas ontving uit handen van Twan Jansen een leuk presentje. Verder kregen telaatkomers van het Raayland College en ROC Gilde Opleidingen een gele kaart.

Leer- en kwalificatieplicht

Met dit soort acties vraagt de gemeente Venray jaarlijks op de dag van de leerplicht extra aandacht voor het recht van kinderen in Nederland om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. De landelijke Dag van de Leerplicht vond dit jaar voor de zevende keer plaats. De huidige Leerplichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze zestien jaar worden volledig leerplichtig zijn. Na deze volledige leerplicht geldt de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat alle jongeren tot hun achttiende verjaardag een volledig onderwijsprogramma moeten volgen, tenzij de jongere een startkwalificatie heeft. Een startkwalificatie is een havo-, vwo- of mbo2-diploma. De kwalificatieplicht geldt vanaf augustus 2007 en is ingevoerd om jongeren minimaal een startkwalificatie te laten halen en schooluitval tegen te gaan.