Groen!

Aanleg nieuwe hoogspanningslijnen: belofte voor het zoveelste actieplan

door Hermes Sanctorum (Vlaams parlementslid) op 24 maart 2010 in "Gezondheid", "Ruimtelijke ordening en stedelijkheid"

Vandaag ondervroegen Hermes Sanctorum (Groen!)en Mercedes Van Volcem (Open VLD) minister Muyters (N-VA) over de aanleg van hoogspanningslijnen, m.n. nà de waarschuwing vorige week van minister Vandeurzen over de mogelijke risico's voor omwonenden. Een zoveelste actieplan daarbij is onvoldoende. Het ondergronds aanleggen èn veiligheidszones zijn noodzakelijk voor de volksgezondheid. Het decreetvoorstel van Hermes Sanctorum zorgt daarvoor.

Het Stevin-project van Elia tussen Zeebrugge en Zomergem is een eerste testcase

Hermes Sanctorum diende dat decreetvoorstel in, dat ook van toepassing is op stralingen van hoogspanningslijnen. Van Volcem stelde in januari een vraag aan minister Muyters naar aanleiding van een hoorzitting gehouden door Elia, waar ze als schepen van ruimtelijke ordening van de stad Brugge tevens aanwezig was.

Beide parlementsleden hekelen het getalm van de bevoegde ministers. "Enerzijds verschijnen persberichten van de Vlaamse Regering waarbij er wordt aangeraden om geen scholen en crèches meer te bouwen onder hoogspanningskabels, anderzijds gaat men nu nog eens samenkomen om te zien wat men gaat doen. Het wordt nu tijd voor actie", stellen Van Volcem en Sanctorum.

Een concreet voorbeeld is de aanleg van een nieuwe hoogspanningslijn tussen Zomergem en Zeebrugge. Elia wil er met hun Stevin-project een bovengrondse 380-kilovolt-leiding aanleggen om de windenergie van de windparken op zee aan land te brengen. Het project zou over een aantal woongebieden lopen.

Sanctorum: "Er zijn mogelijkheden om de straling vanwege het hoogspanningsnet sterk te verlagen, onder meer door het ondergronds aanleggen. Op zee kan men ondergronds hoogspanningslijnen aanleggen, maar eens op land zijn er `technische en/of financiële bezwaren'. De volksgezondheid heeft absolute voorrang."

Van Volcem: "In Italië en Nederland wordt bij aanleg van hoogspanningskabels een veiligheidszone voorzien, waarbinnen geen woningen zijn toegelaten. De aanleg van nieuwe hoogspanningskabels in woongebied zou moeten verboden worden ten voordele van de volksgezondheid.

Minister Muyters (N-VA) bleef in zijn antwoord zeer vaag: minister Schauvliege (CD&V) zal een actieplan maken in samenspraak met ministers Vandeurzen en Muyters. Het zoveelste actieplan dus dat dode letter zal blijven.

Het ziet er dus niet naar uit dat de Vlaamse regering zal kiezen voor een veiligere en ondergrondse hoogspanningsverbinding. Voor vele betrokken omwonenden is dit onbegrijpelijk. Als je gisteren moest horen dat er hoogspanningslijnen boven je huis zullen komen en dan hoor je een minister van gezondheid doodleuk daarvoor waarschuwen... je zou voor minder kwaad worden.

Naar aanleiding van het decreetvoorstel van Hermes Sanctorum over niet-ioniserende straling zal Elia binnenkort worden ondervraagd tijdens een hoorzitting in het Vlaams Parlement.

Contact: Hermes Sanctorum -
Deel Deel
Hermes Sanctorum

Vlaams Volksvertegenwoordiger
www.hermessanctorum.be