Groen!

De federale begrotingscontrole : één zwaluw maakt de lente niet !

door Meyrem Almaci (federaal parlementslid) op 22 maart 2010 in "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid"

De eerste zonnestralen na de financiële crisis, de budgettaire meevallers uit dividenden en stijgende groeicijfers, stemmen onze regering optimistisch. Maar één zwaluw maakt de lente nog niet. Voor Groen ! en Ecolo primeert de budgettaire voorzichtigheid: de voorspellingen zijn iets positiever maar het zijn nog steeds woelige tijden. De budgettaire winter is met andere woorden nog verre van voorbij.

De virtuele oefening die de regering vandaag heeft voorgesteld bevat enkele goede voornemens, maar blijft bijzonder vaag met betrekking tot andere eerder gedane aankondigingen. Net als bij de opmaak van de begroting inspireert de begrotingscontrole de regering niet tot een lange termijnvisie voor het terugdringen van het grote tekort waar ons land tegen aankijkt, en die onze staatsschuld terug tot boven de 100% zal doen uitlopen. Dit is nochtans de niet zo fraaie achtergrond waartegen deze controle zich afspeelt.

De overheid anticipeert nu op een aanzienlijk bedrag aan meerinkomsten en minderuitgaven, maar het gaat deels om virtuele meevallers : de groeiprognoses zijn prognoses, gemaakt in woelige economische tijden. Het is ook volstrekt onduidelijk welk aandeel van die meevallers er vandaag zal gaan naar verdere schuldafbouw. Bovendien hebben we in de pers de voorbije dagen een aantal aankondigingen mogen lezen van uitgaven waar vandaag in de persconferentie geen enkele garantie of uitleg rond werd gegeven: hoe zal de 20 miljoen voor de opvang van asielzoekers worden gevonden? Hoe gaat men de Belgische bijdrage van 50 miljoen euro aan Fast-Start financieren? En wat met het budget van 7.5 miljoen voorzien voor Myrrha? Hoe gaat men de aangekondigde engagementen respecteren? Komen er elders besparingen? De hamvraag is dus: wat is de keerzijde van de medaille ?

De vandaag voorgestelde cijfers voor brandweer, politie, justitie, werk verdienen een structurele en effectieve politiek, die niet afhankelijk is van meevallers. Groen! en Ecolo zullen de regering ondervragen over die vele aspecten van het verhaal waar ze vandaag niet over praatten: de lange termijnvisie, de structurele financieringen van de voorgestelde projecten en van de `vergeten' projecten, het totale budgettaire plaatje met alle verschuivingen en wijzigingen. Want ons land verdient meer dan deze beperkte `steekvlambegroting' waarbij men het enkel heeft over hetgeen men wil zien, maar niet over de harde realiteit daarbuiten.

Contact: Meyrem Almaci -
Deel Deel
Meyrem Almaci

Federaal Volksvertegenwoordiger