D66

woensdag 24 maart 2010

EU speelt zwakke rol op CITES top

Europa heeft een zwakke rol gespeeld op de CITES conferentie als het gaat om bescherming van bedreigde dieren, dat zegt een teleurgestelde Gerben Jan Gerbrandy. Het Europarlementlid is net terug uit Doha, waar de top over bedreigde diersoorten deze week wordt beëindigd.

Japan en China

De voorstellen voor een internationaal handelsverbod voor de blauwvintonijn, koralen en haaien hebben het allemaal niet gehaald. Vooral Japan en China zijn hiervoor verantwoordelijk, zegt Gerbrandy. Hij vindt ook dat de EU-lidstaten in Qatar veel te veel bezig waren met elkaar te overtuigen in plaats van de 150 andere landen. Daardoor was de Europese invloed nihil.

Internationale visserijorganisatie

Gerbrandy richt zich nu op de volgende kans om de blauwvintonijn voor uitsterven te behoeden. In november dit jaar komt in Parijs de internationale visserijorganisatie ICCAT bijeen. Het is van cruciaal belang dat de EU tijdens die bijeenkomst alle kaarten zet op een moratorium op het vissen naar blauwvintonijn.

verlies biodiversiteit

De sociaal-liberaal benadrukt nogmaals dat de Europese lidstaten vandaag nog prioriteit moeten gaan geven aan het stoppen van het verlies aan biodiversiteit.