Ingezonden persbericht

Alain Fleischer gastcurator International Film Festival Breda

Gastcurator van het International Film Festival Breda, dat van 24 - 28 maart 2010 voor de tweede keer plaatsvindt, is de vermaarde filmmaker, fotograaf, kunstenaar en schrijver Alain Fleischer. Het festival vertoont zijn tien favoriete speelfilms en hij woont het volledige festival bij.
Het International Film Festival Breda, dat zich richt op film en beeldcultuur, vindt dit jaar voor de tweede keer plaats in de MustSee Bioscoop en op verschillende plaatsen in de binnenstad in de openbare ruimte. Tijdens de eerste editie in 2009 was fotograaf en filmmaker Anton Corbijn gastcurator. Zie ook www.filmfestivalbreda.com

Alain Fleischer (Parijs, 1944)
Alain Fleischer is de zoon van de beroemde regisseur Max Fleischer. Met ruim 160 titels op zijn naam - speelfilms, korte films, documentaires, experimentele projecten en opdrachten - is hij een niet te onderschatten drijvende kracht achter de Europese independent film. Zijn bekendste films zijn Zoo Zéro (1987) en Le Louvre imaginaire (1993). In zijn surrealistische foto's maakt Alain Fleischer vaak gebruik van spiegels en andere glimmende objecten zoals bestek. Zowel zijn films, als zijn kunstprojecten en foto's worden wereldwijd vertoond. Tevens heeft hij zo'n twintig boeken en essays geschreven, zowel fictie als non-fictie, en is hij als docent verbonden aan verscheidene internationale kunstopleidingen en universiteiten.

Momenteel is Fleischer directeur van het prestigieuze Le Fresnoy, Studio Nationale des Arts Contemporaine in het Franse Tourcoing. Op verzoek van de Franse overheid richtte hij deze school in 1996 op met als doel een nieuwe vorm van hoogwaardig onderwijs te bieden met een nadruk op film en combinaties met moderne media.

Bij de top tien van Alian Fleischer zitten veel hoogtepunten uit de klassieke cinema zoals Battleship Potemkin van Sergei M. Eisenstein (1925), Persona van Ingmar Bergman en 8 ½ van Federico Fellini (1963).

International Film Festival Breda wordt mede mogelijk gemaakt door:
Gemeente Breda, Provincie Noord-Brabant, Heja projectontwikkeling, BN/De Stem, MustSee Bioscoop, Graphic Design Museum en 2018Brabant.

De Raad van toezicht van het International Film Festival Breda bestaat uit:
Els van Strien-Willems, Joop Daalmeijer, René Hollaers, Herman van Straaten,
Igno Sutorius en Jules van de Vijver.

De directie van International Film Festival Breda bestaat uit:
Festivaldirecteur Leo Hannewijk en artistiek directeur Marijke de Bie.