Ingezonden persbericht



---


PERSBERICHT Datum maart `10 Plaats Leiden

Tentoonstelling in het SieboldHuis

Ikat met Shibori De Nederlandse Ikatkring toont Ikatweefsels gecombineerd met Shibori-technieken

Woensdag 24 maart t/m zondag 18 april 2010

Tijdens het Textiel Festival 2010 kunt u van oudsher koninklijke stoffen bewonderen in het SieboldHuis: ikatweefsels. Deze speciale weeftechniek, vroeger veel gebruikt voor kleding van koninklijke families in Indonesië, is gecombineerd met een Japanse verf- en weefstijl, de shibori- techniek. De patronen die zo ontstaan leveren een unieke bijdrage aan de hedendaagse weefkunst.

Ikatweefsels hebben een bijzondere aantrekkingskracht. De kleuren, de vormentaal, de vele gebruiken rondom de vervaardiging en de toepassing, al deze aspecten leveren hun bijdrage aan de mysterieuze schoonheid van deze stoffen.

De Nederlandse Ikatkring heeft voor deze speciale tentoonstelling de ikat-techniek gecombineerd met geweven shibori. Shibori betekent afbinden in het Japans. Bij de geweven shibori worden tijdens het weven afbinddraden aangebracht. Als het weefsel klaar is, worden deze draden aangetrokken en wordt het geheel geverfd. Na het verwijderen van de draden ontstaan patronen die lijken op houtnerven. De combinatie van ikat en shibori zorgen voor een unieke en zeer verfijnde textielkunstvorm uit Japan.

De tentoonstelling `Ikat met Shibori' maakt deel uit van het Textielfestival 2010. Op woensdag 24 maart is er een lezing over het gebruik van natuurlijke materialen en verfstoffen, door Linda Hanssen van het Wereldmuseum.

Ikat met Shibori.
Van 24 maart t/m 18 april in het SieboldHuis

SieboldHuis
Rapenburg 19, Leiden
Tel: 071 512 55 39
www.sieboldhuis.org
info@sieboldhuis.org
Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10.00-17.00 uur Entree: 7,50 / CJP en 65+ 4,00 / MK studenten Universiteit Leiden gratis.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht