Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Bekendmaking van 's werelds grootste kinderboekenprijs

De winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) van 5 miljoen Zweedse krona's (ongeveer 480.000 euro) wordt morgen, woensdag 24 maart, om 13.00 uur bekend gemaakt. Onder de genomineerde voor de prijs van 2010 bevinden zich vier Nederlandse schrijvers, namelijk: Harrie Geelen, Peter van Gestel, Guus Kuijer en Joke van Leeuwen. In de categorie illustratoren is Harrie Geelen en Marit Törnqvist genomineerd. De Nationale Voorleeswedstrijd is genomineerd in de categorie "Leesbevorderende organisaties".

Schrijvers, illustratoren, verhalenvertellers en leesbevorderende organisaties kunnen genomineerd worden voor de prijs, die ter nagedachtenis van de bekende Zweedse schrijfster Astrid Lindgren ingesteld is. Onder de winnaars van voorgaande jaren bevinden zich het Palestijnse Tamar Instituut (2009), Kathterine Paterson (VS, 2006), Philip Pullman (Groot-Brittannië, 2005) en Maruice Sendak (VS, 2003). Voor meer informatie over genomineerden en voorgaande winnaars, zie de website van de Astrid Lindgren Memorial Award, www.alma.se/en

Vanuit de geboortedorp van Astrid Lindgren wordt de winnaar van 2010 bekendgemaakt. De bekendmaking op 24 maart om 13.00 uur wordt vanuit Vimmerby in Zweden uitgezonden naar 's werelds grootste kinderboekenbeurs, in Bologna, Italië. De uitzending begint om 12.55 uur en is tevens te volgen op www.alma.se.

De ALMA is de grootste prijs ter wereld in de categorie kinder- en jeugdliteratuur. De prijs van 5 miljoen Zweedse krona's kan wordt uitgereikt aan een of meerdere winnaars. Schrijvers, illustratoren, verhalenvertellers en leesbevorderende organisaties kunnen in aanmerking komen voor de prijs. De prijs is ingesteld om het interesse in kinder- en jeugdliteratuur te promoten en voor de rechten van kinderen overal ter wereld. Een jury van experts kiest de winnaar uit een lijst met kandidaten die door organisaties vanuit de hele wereld zijn genomineerd. De Zweedse Raad voor Cultuur administreert de prijs.