Gemeente Oirschot

Haalbaarheidsonderzoek Stille Wille

Parkeigenaar, exploitant en gemeente tekenen intentieverklaring

Haalbaarheidsonderzoek permanente bewoning De Stille Wille

Â

Begin maart hebben de parkeigenaar en exploitant van Stille Wille (De Jong Beleggingen en De Stille Wille Brabant) en de gemeente Oirschot een intentieverklaring ondertekend. Deze hangt samen met het haalbaarheidsonderzoek voor De Stille Wille. Dit onderzoek moet in oktober 2010 duidelijk maken of er permanent gewoond mag worden op het park. Zolang het onderzoek loopt (tot en met oktober 2010), beperkt de gemeente tijdelijk de handhavingsactiviteiten. Alle partijen zijn verheugd met het haalbaarheidsonderzoek en de daarmee samenhangende intentieverklaring. Zij zien dit als een grote stap in de goede richting om samen tot een structurele oplossing voor de woonsituaties op De Stille Wille te komen.

Â

Voor de mensen die nu al op Stille Wille wonen, kan het haalbaarheidsonderzoek goed nieuws betekenen, zeker als hieruit blijkt dat het legaliseren van permanente bewoning tot de mogelijkheden behoort. In de tussentijd treedt de gemeente niet op tegen permanente bewoning, maar daarmee is niet gezegd dat dit later niet alsnog gebeurt. De parkeigenaar en de exploitant hebben met deze tijdelijke beperking van de handhaving ingestemd, omdat zij graag samen met alle betrokken partijen willen werken aan een oplossing voor de lange termijn.

Â

In de intentieverklaring is wel aangegeven dat, als het haalbaarheidsonderzoek niet tot legalisatie leidt, de gemeente weer voortvarend verder moet gaan met handhaven. Daarbij hanteert zij dan een relatief korte termijn van een half jaar om de bewoning te stoppen.

Â

De regeling geldt alleen voor de mensen die al voor 1 februari 2010 op De Stille Wille woonden. De parkeigenaar, de exploitant en de gemeente hebben namelijk met elkaar afgesproken dat zij gezamenlijk optreden tegen nieuwe illegale woonsituaties. Dit is afgesproken om te voorkomen dat er allerlei nieuwe gevallen van permanente bewoning bijkomen.

Â
De gemeente stuurt deze maand een brief naar alle afzonderlijke recreatieverblijven om de gebruikers persoonlijk te informeren over deze intentieverklaring. Daarbij gaat de gemeente ook in op gevolgen van de rechterlijke uitspraken over de gedoogbeschikkingen en vrijstellingen en het ontbreken van een verbod op permanente bewoning in twee van de vier bestemmingsplannen, waardoor volgens de gemeente in een aantal gevallen niet gehandhaafd kan worden.