Gemeente Oirschot

Gemeente Oirschot rijdt groen

De gemeente Oirschot rijdt sinds begin maart tijdens korte dienstritten met een elektrische scooter. De scooter loopt op groene stroom en maakt daardoor geen gebruik van fossiele brandstoffen en produceert geen uitlaatgassen. Daarmee past de scooter binnen het voornemen van de gemeente om in 2025 samen met de andere Kempengemeenten energieneutraal te zijn. Ook hebben wij 2 dienstautoâs aangeschaft. Het zijn zogenaamde label A autoâs. Dit zijn zeer schone en zuinige autoâs en met een lage CO2-uitstoot. Bovendien zijn ze goedkoop in gebruik.

Â

Bezuinigingen

Naast onze doelstellingen op klimaatgebied leveren de nieuwe voertuigen een kostenbesparing op. De kosten van aanschaf en gebruik van de nieuwe autoâs en scooter zijn lager dan de kosten die er zouden zijn bij de vergoeding voor het gebruik van een eigen auto.

Â

Elektrische scooters en fietsen

De elektrische scooter is geleverd door Profile Melvin Kroes. Hij was al dealer van elektrische fietsen en voorziet ook een grote toekomst voor de elektrische scooter. Ze zijn stil, hebben geen uitstoot, zijn makkelijk op te laden, goedkoop in gebruik en hebben weinig onderhoud nodig. De elektrische scooter is dan ook een slim alternatief voor de auto als woon-werk verkeer.

Melvin Kroes baseert het bovenstaande op zijn ervaringen met elektrische fietsen. Bijna de helft van de fietsen die hij verkoopt zijn elektrische fietsen. Steeds meer mensen pakken wat makkelijker de fiets voor woon-werkverkeer of in de vrije tijd, nu ze een steuntje in de rug krijgen. Een prima alternatief voor de auto voor de korte afstanden (tot 15 km). Ook steeds meer werkgevers zorgen voor faciliteiten om de elektrische fiets op het werk te kunnen opladen. Dit geldt overigens ook voor diverse horeca-gelegenheden. De meeste fietsen hebben 5 jaar garantie op de accu, de motor en de electronica. Ook hebben de fietsen een steeds groter bereik, namelijk zoân 75 km.