Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 24 maart 2010

Zwitserse brug brengt romantiek terug op Overplaats

Landschap Noord-Holland heeft onlangs een Zwitserse brug gebouwd op de Overplaats, de buitenplaats naast Speeltuin de Linnaeushof in Bennebroek. De brug is geplaatst over het 'ravijn' en brengt daarmee weer allure terug in het gebied. De Overplaats hoort bij de voormalige buitenplaats de Hartekamp en is één van de fraaiste erfenissen in Zuid-Kennemerland. De bouw van de brug is een van de projecten waarmee Landschap Noord-Holland haar buitenplaatsen in oude luister wil herstellen.

De Zwitserse Chaletstijl was op de buitenplaatsen populair in de 19e eeuw. Door de bewoners van Buitenplaats de Hartekamp werd in die tijd een beekje op de Overplaats omgevormd tot ravijn, met grote stenen en een waterval. Om het romantische beeld compleet te maken werd een Zwitserse brug over het ravijn gebouwd. Helaas heeft het ravijn de tand des tijds niet overleeft. Het ravijn groeide dicht, de stenen verdwenen deels onder het zand en de brug werd gesloopt. Nu is het romantische beeld weer terug. Natuur werd als toppunt van de Romantiek gezien. De nieuwe brug is daarom vrijwel helemaal van natuurlijke materialen gemaakt en het hout van de armleuningen is afkomstig uit eigen natuurgebieden. Binnenkort knapt Landschap Noord-Holland de vijver bij de voormalige waterval op. Zo ontstaat er voor wandelaars op de Overplaats en bezoekers van de speeltuin een mooi beeld.

Het is de taak van Landschap Noord-Holland niet alleen de natuur van de Overplaats te koesteren, maar ook zo goed mogelijk de cultuurhistorische elementen terug te brengen en te behouden. De Hartekamp en de Overplaats, beide Rijksmonument, zijn vooral bekend vanwege de beroemde geleerde Carolus Linnaeus. Linnaeus was in de 18e eeuw de lijfarts en hortulanus van Clifford, de toenmalige landgoedeigenaar. Landschap Noord-Holland hoopt binnenkort de plannen voor het restaureren van de Linnaeuspoortjes en het terugbrengen van zijn tuinen bekend te maken. Op de Overplaats werd al eerder de dichtgegroeide zichtas van de theekoepel naar het Huis de Hartekamp opengemaakt. De plek van de verdwenen theekoepel vormt nu een bijzonder uitkijkpunt. Op Landgoed Leyduin werd de Zwarte Schuur recent gerestaureerd en geopend.

Op de brug is een plaatje bevestigd ter herinnering aan Rein Aukes, de in februari 2010 overleden medewerker van Landschap Noord-Holland.

Het bouwen van de Zwitserse brug en het herstellen van het ravijn werd financieel mogelijk gemaakt door Zabawas, het VSBfonds, provincie Noord-Holland, de Europese Unie, het Zanen-Bakker Fonds, beheert door het Prins Bernhard Cultuurfonds, en de Nationale Postcode Loterij.


Noot voor redacties