Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Nigeriaanse olieslachtoffers eisen via rechter openheid van Shell Interne documenten moeten licht werpen op verantwoordelijkheid voor lekkages

Amsterdam, 24 maart 2010 - Twee Nigeriaanse boeren en Milieudefensie hebben de Haagse rechtbank vandaag via een exhibitieverzoek gevraagd om Shell te dwingen tot inzage in interne bedrijfsdocumenten. Het verzoek is onderdeel van een rechtszaak* van Milieudefensie en in totaal vier Nigerianen tegen het oliebedrijf, wegens olievervuiling in Nigeria. Met de documenten willen de eisers onder meer aanvullend bewijs boven tafel krijgen voor hun stelling dat het hoofdkantoor van Shell in Nederland verantwoordelijk is voor het handelen van haar dochterbedrijf in Nigeria, en dus voor de olielekkages waar de zaak om draait. Ook wordt inzage verzocht in documenten omtrent een specifieke olielekkage, in het dorp Oruma. Shell ontkent tot nu toe iedere verantwoordelijkheid voor die lekkage en incidenten in twee andere dorpen.

Volgens de boeren en Milieudefensie heeft het internationale hoofdkantoor van Shell, dat in Nederland is gevestigd, de touwtjes strak in handen als het gaat om de bedrijfsvoering van haar dochterbedrijven in andere landen zoals Nigeria. Om die reden hebben zij in hun rechtszaak zowel het moederbedrijf als de dochter in Nigeria gedagvaard. Shell ontkent dat ze vergaande kennis, invloed en zeggenschap heeft over wat haar dochterbedrijf uitvoert. Documenten die in deze zaak het tegendeel kunnen bewijzen, wil het niet vrijgeven. Michel Uiterwaal, advocaat van de eisers: "Mijn cliënten hebben al in mei 2008 om inzage verzocht. Shell heeft sindsdien slechts enkele stukken overhandigd en blijft weigeren om de belangrijkste documenten te verstrekken."

Obstakels
Die weigering is tekenend voor de opstelling van Shell in de rechtszaak. Het blijft juridische rookgordijnen optrekken en obstakels opwerpen; zo moeten de eisers noodgedwongen een extra dagvaarding in de zaak indienen, tegen twee voormalige moedermaatschappijen van het Shell-concern. Want Shell stelt dat het niet aansprakelijk kan worden gesteld voor olielekkages uit de tijd voordat deze voormalige hoofdconcerns waren gefuseerd tot het huidige moederbedrijf1. En in december 2009 vroeg Shell om een extra zitting in de zaak, waarin het bepleitte dat de Nederlandse rechter niet bevoegd zou zijn om te oordelen over Shell Nigeria. De rechter oordeelde echter dat dat wel kan. Een oordeel dat Milieudefensie een "eerste belangrijke overwinning voor de Nigeriaanse boeren" noemde.

Woordvoerder Geert Ritsema van Milieudefensie: "Shell wil koste wat het kost voorkomen dat het aansprakelijk wordt gesteld voor het leed dat het bedrijf in Nigeria aanricht. Met het exhibitieverzoek willen we Shell dwingen om op te houden met verstoppertje spelen en haar verantwoordelijkheid onder ogen te zien. Wat Shell in Nigeria laat gebeuren, zou hier ondenkbaar zijn: stel je voor dat Shell ergens in ons land duizenden liters olie over boerenakkers zou laten stromen zonder dat op te ruimen of de boeren te compenseren! Wij hopen dat de Nederlandse rechter Shell dwingt om zich niet alleen thuis, maar ook buiten de deur aan de regels te houden."

Milieudefensie en de Nigeriaanse boeren moesten vandaag bij de rechter een reactie indienen op stukken van Shell waarin het zich verweert tegen een van de dagvaardingen. Zij gaan ervan uit dat de termijn daarvoor nu wordt opgeschort totdat over het exhibitieverzoek is beslist, zodat in hun reactie ook op de daarbij opgevraagde documenten kan worden ingegaan.


*De rechtszaak van Milieudefensie en de vier Nigeriaanse boeren tegen Shell bestaat in feite uit drie zaken rond olielekkages in de Nigeriaanse dorpen Oruma, Goi en Ikot Ada Udo. Het exhibitieverzoek richt zich op de zaak Oruma, waarin twee van de vier boeren eiser zijn. De zaken zijn aangespannen bij de rechtbank in Den Haag, waar ook het internationale hoofdkantoor van Shell gevestigd is. De Nigeriaanse boeren, die brodeloos zijn geworden nadat olie uit de lekkende Shell-pijpleidingen over hun akkers en in hun visvijvers stroomde, eisen dat Shell de achtergebleven olie in de bodem goed opruimt en willen ze compensatie voor de geleden schade.

Kijk voor meer informatie, zoals achtergronden een tijdslijn en juridische documenten op www.shellrechtszaak.nl


Vereniging Milieudefensie