Ingezonden persbericht


Utrecht, 24 maart 2010

Dierenbescherming vindt meerdere dode jonge konijntjes

Dat tamme konijnen op straat weinig kans hebben om te overleven, bleek weer uit twee verdrietige gevallen waar Dierenbescherming Utrecht Amersfoort recentelijk mee te maken kreeg. Gisteren werden er in Leidsche Rijn vier vermagerde jonge konijnen aangetroffen waarvan twee reeds waren overleden. Waarschijnlijk was de ondervoeding hen fataal geworden. Twee weken geleden werd er in Overvecht een nestje van drie jonge konijnen gevonden. Eén van de diertjes was echter in het water gevallen en verdronken. Alle zeven konijntjes waren slechts enkele maanden oud en vrijwel zeker door hun eigenaar op straat gezet.

De Dierenbescherming betreurt het zeer dat mensen op zo'n manier met hun huisdieren omgaan. Tamme konijnen en andere huisdieren hebben nooit geleerd in het wild te overleven. Zij missen de vaardigheden om zelf voedsel te zoeken en aan gevaar te ontsnappen. Bovendien hebben ze geen antistoffen tegen ziektes waarmee ze buiten geconfronteerd worden.

De vier overlevende konijntjes worden nu goed verzorgd in Knaag & Ko, het opvangcentrum van Dierenbescherming Utrecht Amersfoort. Zodra zij weer op krachten zijn en de mannetjes zijn gecastreerd, wordt voor hen een liefhebbend nieuw baasje gezocht, in gezelschap van een soortgenootje.