Gemeente Leidschendam-Voorburg


Informateur adviseert partijen collegeonderhandelingen te starten

23 maart 2010 - In de afgelopen weken heeft informateur Bruno Bruins verschillende gesprekken gevoerd met de onderhandelaars van de zeven fracties uit de gemeenteraad Leidschendam-Voorburg. De gesprekken zijn in goede sfeer verlopen.

Zijn opdracht was om onder meer te kijken naar verschillen en eventuele breekpunten. Verder heeft hij gekeken naar de mogelijkheden tot collegesamenstelling. Deze punten zijn gisteren teruggekoppeld in de vorm van een advies aan de onderhandelaars van de politieke partijen. Belangrijkste punt is dat VVD, CDA, PvdA en D66 wordt geadviseerd collegeonderhandelingen te starten.

Gelet op de omvang van de fracties (samen 26 zetels) kan deze coalitie steunen op een ruime raadsmeerderheid. Daarnaast is met de betrokkenheid van D66 deelname van een winnaar van de verkiezingen zeker gesteld.

Met het advies van de informateur gaan de onderhandelaars verder in een volgende fase in het proces, namelijk de formatie. Of de partijen dat zelf doen, of dat er gekozen wordt voor een externe formateur is op dit moment nog niet duidelijk.