Ingezonden persbericht


Schoolwijzer Nijmegen: 96% van nieuwe leerlingen kan naar 1e voorkeurschool

1293 kinderen die via Schoolwijzer Nijmegen zijn aangemeld voor het Nijmeegse basisonderwijs kunnen volgend schooljaar terecht op de favoriete school van de ouders. Op een totaal van 1355 aanmeldingen kan dus 95,4% naar de 1e voorkeurschool. Van de resterende kinderen kunnen er 46 terecht op de 2e voorkeurschool, en 14 op de 3e favoriete school.

Dat blijkt na verwerking van alle 1355 aanmeldingen voor het schooljaar 2010/2011 bij Schoolwijzer Nijmegen, het gezamenlijke aanmeldpunt van de basisscholen in Nijmegen.

Schoolwijzer Nijmegen is in april 2009 opgericht om te zorgen voor een eerlijkere en transparantere aanmeldprocedure in het basisonderwijs in Nijmegen. Waar voorheen iedere basisschool in Nijmegen zijn eigen procedure en voorrangsregels hanteerde, zijn die nu gelijkgetrokken voor alle basisscholen. Ook hebben de scholen de verwerking van de aanmeldingen ondergebracht in een gezamenlijk aanmeldpunt. Ouders hoeven niet langer bij verschillende scholen langs om zich aan te melden, en staan ook niet langer op verschillende wachtlijsten. Niet langer geldt ook het principe wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Alle voor 1 maart ontvangen aanmeldingen worden gelijktijdig in behandeling genomen. Als een school niet alle aangemelde kinderen kan plaatsen, geldt er voorrang voor kinderen van wie al een broertje of zusje op de school zit, gevolgd door kinderen die in de buurt van de school wonen. Als er daarna nog plek is op een school wordt voorrang gegeven aan kinderen die positief bijdragen aan de verhouding 30 procent kansarme - 70 procent kansrijke leerlingen. Op die manier draagt het aanmeldpunt ook bij aan het tegengaan van segregatie in het basisonderwijs. Verder geldt: kinderen uit Nijmegen gaan voor kinderen buiten Nijmegen.

Alle Nijmeegse ouders van wie het kind in schooljaar 2010-2011 4 jaar wordt, hebben de afgelopen maanden een brief ontvangen van Schoolwijzer met het verzoek om voor 1 maart 2010 hun voorkeur op te geven. Iedere ouder werd gevraagd minimaal 3 en maximaal 6 scholen op te geven. Ze waren daarbij volledig vrij in hun keuze. Van de 1355 aangemelde leerlingen komen er 1334 uit de gemeente Nijmegen, en 21 van buiten Nijmegen. 15 Van de 21 kinderen van buiten Nijmegen kunnen terecht op de 1e voorkeurschool, de 6 anderen op de 2e voorkeurschool. Van alle aanmeldingen binnen Nijmegen zijn alle kinderen die al een broertje of zusje op een school hebben zitten, conform de wensen van de ouders, op deze betreffende school geplaatst. Van de aanmeldingen van buiten Nijmegen was dit, op 2 kinderen na, ook mogelijk.

Dat zoveel kinderen terecht kunnen op de 1e voorkeurschool heeft mede te maken met de intensieve voorlichting aan ouders over het centrale aanmeldpunt, de door de basisscholen gehanteerde spelregels rond het aanmelden, ouderinitiatieven, en verbeterde informatievoorziening door scholen. Dat heeft veel ouders (906 van de 1355 aanmeldingen = 66,9% ) ertoe verleid om bij het maken van een schoolkeuze de school in de eigen wijk bovenaan het wensenlijstje te zetten.

Van alle 1355 aanmeldingen konden overigens 2 leerlingen niet geplaatst worden. De 3 voorkeurscholen die door de ouders waren opgegeven, hadden alle drie te maken met meer aanvragen dan dat er plek is. Op basis van het principe broertje/zusje, buurtkinderen en 70/30 kregen andere voor deze scholen aangemelde leerlingen voorrang op deze scholen. Met de ouders van deze leerlingen wordt overlegd over een goed alternatief. De andere ouders ontvangen vandaag een brief van Schoolwijzer Nijmegen. Met deze brief kunnen zij zich melden bij de school waarop hun kind terecht kan. Deze verzorgt de definitieve inschrijving van het kind op de school.

Schoolwijzer Nijmegen is een initiatief van de schoolbesturen voor het primair onderwijs in Nijmegen (Stichting Sint Josephscholen, Stichting Conexus, Stichting Pallas, SIMONscholen, Stichting Christelijke Basisschool De Klokkenberg, Stichting R.K. Onderwijs Lent) en wordt ondersteund door de gemeente Nijmegen.

Noot voor de redactie,