Ingezonden persbericht


Persbericht

Thonet richt zalen cruiseschip De Rotterdam in

Beesd, 24 maart 2010 - Thonet heeft de inrichting van de 'La Fontaine Room', de 'Odyssee Room' en 'het Theatre' verzorgd van De Rotterdam, het grootste passagierschip dat ooit in Nederland is gebouwd. Het voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn dateert uit 1958. In 1971 vertrok De Rotterdam voor de laatste trans-Atlantische overtocht van Rotterdam naar New York. Sindsdien maakte het schip uitsluitend cruises. Van 2006 tot 2009 is het schip volledig gerestaureerd en onlangs vond de heropening plaats. Belangrijke kunstenaars en architecten werkten mee aan de inrichting en kregen de opdracht om de voelbare waarden als trots, historie en nostalgie te behouden. Thonet leverde van model S 480 ruim 1000 exemplaren die speciaal voor deze ruimtes zijn uitgevoerd.

Model S 480

Model S 480, in 2006 ontworpen door bureau Lepper, Schmidt, Sommerlade, is een sfeervolle, comfortabele, maar ook functionele stoel, die in elke ruimte anders kan worden toegepast. De functionaliteit van de stoelen uit programma 480 combineert uitstekend met het klassieke materiaal van Thonet en de kwalitatief hoogwaardige afwerking. De stoelen zijn gemaakt van massief beuken en harmonieus geproportioneerd. Door de ergonomische vormgeving van de zitting, rugleuning en de armleuningen hebben ze bovendien een perfect zitcomfort. De stoelen zijn robuust en gemakkelijk in het onderhoud. Thonet verhoogde voor De Rotterdam de rugleuning en maakte een doorlopende verbinding aan de bovenkant van de stoel. Door deze aanpassingen past de stoel perfect in de gewenste jaren '60 stijl van het schip, maar blijft de stoel functioneel vanwege de mogelijkheid de stoelen te stapelen en te koppelen. De stoel is bekleed met de stof Tinta van Kvadrat. In de beide dinerzalen, waar in totaal 600 stoelen staan, is gekozen voor de kleur 674 Violet voor de zitting en 570 Rood voor de rugleuning. In het 'Theatre', waar ruim 400 stoelen staan, heeft men gekozen voor 850 Groen voor de zitting en 754 Blauw voor de rugleuning.

La Fontaine room

De op het B-Deck gelegen La Fontaine Room, de voormalige 2e klas eetzaal van het schip, is nu in gebruik als een sfeervolle multifuctionele zaal en ontleent zijn naam aan de Franse dichter en schrijver Jean de la Fontaine. De kunstenaar Nico Nagler gebruikte aspecten uit de bekende fabels om deze ruimte op unieke wijze te decoreren. De ruimte wordt gebruikt voor ontvangsten, congressen en diners.

Odyssee Room

De op het B-Deck gelegen Odyssee Room, de voormalige 1e klas eetzaal van het schip, is nu eveneens in gebruik als multifuctionele zaal en ontleent zijn naam aan het door Homerus geschreven Odyssee verhaal dat in het keramiekreliëf van de wanden is afgebeeld. Het reliëf op de wand, ontworpen door Nico Nagler, wordt onderbroken door smalle keramische kolommen en spiegels welke zorgen voor dieptewerking en reflectie. Bekroond met tientallen lampen in de vorm van aangelichte keramische sterren, bollen en ruiten vormt het plafond een ware blikvanger.

Theatre

Het Theatre is een multifunctionele zaal met voor cruiseschip begrippen een uitzonderlijke hoogte van circa 8 meter. Het Theatre is nog net als vroeger in gebruik voor het opvoeren van shows, het vertonen van films, voorstellingen, modeshows en concerten en wordt ook gebruikt voor congressen, productpresentaties en sfeervolle feestelijke events. Tijdens de renovatie van De Rotterdam is besloten het Theatre een multifunctioneler karaker te geven. De amfitheater-opstelling beneden heeft plaats gemaakt voor een vlakke vloer waardoor vrijwel iedere gewenste zaalopstelling gerealiseerd kan worden. Het balkon van het Theatre heeft zijn oorspronkelijke stoelopstelling behouden. Het Theatre beschikt over een podium van circa 8 x 5,5 meter voorzien van 'regerend' toneelgordijn. 'State of the art' geluid-, licht en AV apparatuur zijn aanwezig.




Ingezonden persbericht