Ingezonden persbericht


24 maart 2010 Persinformatie · Persinformatie · Persinformatie

Patiëntenorganisaties kennen Bronovo lintje toe voor zorg rondom dikke darmkanker

Bronovo heeft een lintje ontvangen van verschillende samenwerkende kankerpatiëntenorganisaties voor de kwaliteit van zorg aan patiënten met dikkedarmkanker (colorectaal carcinoom). Met de toekenning van het lintje geven de kankerpatiëntenorganisaties aan dat Bronovo volledig voldoet aan de door hen gestelde kwaliteitsvoorwaarden.

Door patiëntenorganisaties Stichting Doorgang, Polyposis Contactgroep, Vereniging HNPCC-Lynch, de Nederlandse Stomavereniging en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) is Bronovo ­ op basis van 15 voorwaarden ­ getoetst op de zorg voor patiënten met dikkedarmkanker. Uit de toetsing is gebleken dat Bronovo op aspecten die de patiëntenorganisaties belangrijk vinden, de zorg goed organiseert en voldoet aan alle gestelde kwaliteitsvoorwaarden.

Aan de hand van de gestelde criteria is een patiëntenwijzer opgesteld. De patiëntenwijzer geeft informatie over de kwaliteit van zorg, zoals verantwoordelijkheid, multidisciplinaire samenwerking binnen het ziekenhuis én met bijvoorbeeld huisarts en thuiszorg, en optimale ondersteuning aan patiënten bij de behandeling, begeleiding en nazorg.

Dr. O.R. Guicherit, een van de chirurgen in Bronovo en ruim tien jaar werkzaam in de oncologische chirurgie, reageert verheugd op de onderscheiding: "Het lintje is een heel mooi gebaar en ik ben blij dat Bronovo voldoet aan alle criteria. Het betekent erkenning voor de wijze waarop we de zorg organiseren, hoe we die aan onze patiënten bieden en hoe zij die zorg ervaren. Maar natuurlijk moeten we onze best blijven doen. Nu, maar óók in de toekomst."

Het colorectaal carcinoom is naast borst- en longkanker één van de meest voorkomende kankersoort. In Nederland wordt jaarlijks bij circa 10.90001 mensen dikkedarmkanker geconstateerd en dit aantal stijgt jaarlijks. "Ik verwacht dat er in de nabije toekomst een bevolkingsonderzoek komt, zodat darmkanker in een eerder, beter te genezen stadium ontdekt kan worden. In de verdere ontwikkeling moet tevens de lat steeds hoger gelegd worden, waardoor we steeds betere zorg kunnen verlenen aan patiënten met deze vorm van kanker", vervolgt dr. Guicherit.

Bij welke ziekenhuizen patiënten en naasten in hun buurt het best terechtkunnen voor de zorg rondom dikkedarmkanker is vanaf 23 maart online te vinden op www.nfk.nl. De patiëntenwijzer geeft informatie over de kwaliteit van de dikkedarmkankerzorg, informeert of het ziekenhuis in de buurt dat biedt wat patiënten en hun naasten belangrijk vinden en geeft meer inzicht in wat het ziekenhuis te bieden heeft. De patiëntenwijzer ondersteunt patiënten in hun keuze voor een ziekenhuis.

Nadere inlichting voor de redactie:
Stichting Bronovo-Nebo, Afdeling Communicatie, Mariëtte van Wijk, Tel: (070) 312 47 42 / 06 - 51 53 49 51; E-mail: mvwijk@bronovo.nl


1 Bron: www.kwf.nl






---- --