Ingezonden persbericht


Persbericht

Diemen, maart 2010

Geheimzinnige verdwijnziekte honingbijen bestaat niet

De geheimzinnige ziekte colony collapse disorder (CCD), die de honingbij met uitsterven zou bedreigen, blijkt helemaal niet te bestaan. Tot die conclusie komen wetenschappers in het populair-wetenschappelijke maandblad NWT Natuurwetenschap & Techniek.

De ziekte is vooral een opstapeling van pechfactoren, onthult NWT in zijn aprilnummer: parasieten, bestrijdingsmiddelen en het simpele feit dat er minder imkers zijn en er onder de imkers minder vakkennis is. Dat verklaart meteen waarom de bijenziekte per land zo verschillend toeslaat.

De verdwijnziekte Colony Collapse Disorder was de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws. De honingbij zou zelfs met uitsterven worden bedreigd, zo meldden diverse media. Dat zou een ramp zijn voor de voedselvoorziening, omdat bijen ongeveer driekwart van alle geteelde gewassen bestuiven.

Het is echter niet voor het eerst dat er paniek is rondom de honingbij, signaleert NWT. Zo haalt het tijdschrift een geval aan uit 1906, waarbij imkers op het Britse Isle of Wight plotseling al hun kolonies verloren. Ook in de Middeleeuwen kwamen dat soort uitsterfgolven voor.

Onkunde
Dat de honingbij het in sommige landen zwaar heeft, staat buiten kijf: in onder meer de VS, Europa en Japan melden imkers de afgelopen jaren grote verliezen. Daartegenover staat dat er in Zuid-Amerika, Afrika en Australië géén noemenswaardige problemen waren.

In zijn analyse komt NWT uit op zes problemen waarmee de bijenvolkeren te kampen hebben. De belangrijkste zijn parasieten, virussen en neonicotinen (een bepaald soort bestrijdingsmiddelen). Medeplichtig zijn volgens NWT onkundige imkers en de grootschalige bijenindustrie, die minder goed voor de volkeren zorgt.

"Wetenschappers zijn het er inmiddels over eens dat de hoge sterfte van bijenvolken geen mysterieuze oorzaak heeft", aldus het maandblad. "Veeleer spelen al bekende factoren een rol."

////////////////////