Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 24 maart 2010

Tijdelijke impuls om meer mensen vrijwillig te laten inburgeren

Een wijziging in de Wet inburgering biedt de gemeenten de mogelijkheid om de eigen bijdrage voor vrijwillige inburgering volledig af te schaffen of een lagere bijdrage te vragen dan de nu geldende ¤ 270,--. Als de gemeenteraad ermee akkoord gaat, wil het college van B & W van deze mogelijkheid gebruik maken om haar ambitie om in 2010 627 inburgeringstrajecten te starten beter te kunnen bereiken. Het college stelt de raad voor om de eigen bijdrage te verlagen naar ¤ 200,--. Om vrijwillige inburgeraars te stimuleren het traject helemaal te volgen, stelt het college ook voor dat de inburgeraar deze ¤ 200,-- terug kan verdienen door binnen twee pogingen te slagen voor het inburgeringsexamen.

Het college wil dat zoveel mogelijk Amersfoorters met een niet-Nederlandse etniciteit een inburgeringstraject volgen. Hierdoor leren zij niet alleen beter Nederlands, maar ook nuttige praktische vaardigheden. Dit biedt hen meer kansen om als actief burger deel te nemen aan de maatschappij. Dat is goed voor de sociale weerbaarheid van Amersfoort en draagt bij aan de ambities van het Amersfoortse integratiebeleid.

Om knelpunten in de uitvoering van de Wet inburgering aan te pakken heeft het ministerie van VROM/WWI een knelpuntenpot beschikbaar. Om aanspraak te kunnen maken op een bijdrage uit deze pot moeten in Amersfoort vóór eind mei 2010 minimaal 196 mensen starten met hun inburgeringstraject. Van deze rijksbijdrage (ca. ¤ 800.000,--) wil het college in het kader van haar speerpunt participatie door inburgering gebruik kunnen maken. Het is kort dag, maar met een aantrekkelijk aanbod verwacht het college voldoende trajecten te kunnen realiseren.

Bij vrijwillige inburgering gaat het om mensen die geen wettelijke inburgeringsplicht hebben en die moeilijk te bereiken zijn. Uit ervaringen van het NVA, Centrum voor duurzame inburgering, en andere gemeenten blijkt dat het inburgeringsaanbod aantrekkelijker is als er wel een eigen bijdrage gevraagd wordt in combinatie met de mogelijkheid om deze 'terug te verdienen'. Deelnemers zijn dan gemotiveerder om hun traject af te maken, doordat een beroep op hun eigen verantwoordelijkheid wordt gedaan.

Noot voor de redactie,