Ingezonden persbericht

Wolter & Dros verwerft opdracht duurzaamste gebouw van Nederland

Groningen, 24 maart 2010 ­ Gemeente Leeuwarden en UPC Nederland ondertekenden onlangs de contracten voor de nieuwbouw van het UPC-kantoor in Leeuwarden. Het ontwerp van het duurzame kantoorpand is bekroond met een voorlopig Breeam Excellent-certificaat, de op een na hoogst mogelijke score voor een duurzaam gebouw in Europa. De bouw van het meest duurzame gebouw van Nederland start in juni 2010. Het pand wordt naar verwachting eind 2011 opgeleverd. Wolter & Dros werkt in bouwteamverband samen met Van Wijnen Gorredijk en is daarbij verantwoordelijk voor de technische installaties.

Innovatief ontwerp
Uitgangspunt van het ontwerp van Architectenbureau Paul de Ruiter is dat de mens een perfecte werkplek krijgt. Het duurzame karakter van het gebouw uit zich onder meer in het gebruik van regenwater voor het doorspoelen van toiletten. Daarnaast vindt natuurlijke isolatie plaats door beplanting van een deel van het lage dak en wordt er elektriciteit opgewekt door cellen op het dak. Het duurzame karakter gaat daarbij niet ten koste van het comfortniveau en de schoonheid van het gebouw. De 450 medewerkers van UPC werken straks in een prettige en moderne omgeving.

Duurzame energiesystemen
Naast de werktuigkundige en elektrotechnische installaties is Wolter & Dros verantwoordelijk voor het energiemanagement en het toepassen van diverse duurzame energiesystemen, zoals klimaatregeling, warmte/koude opslag in de bodem, PV cellen, plafondverwarming en koeling. Het bruto vloeroppervlak van het kantoor is 7.800 m² en de inhoud is 32.000 m³.

Beeldmateriaal
tn_upc-green-office-A4-300dpi-

Bovenstaande afbeelding van het gebouwontwerp is via deze link in hoge resolutie te downloaden.

Over Wolter & Dros
Wolter & Dros is een technische dienstverlener die integraal technische installaties ontwerpt, installeert, onderhoudt en beheert in de utiliteit, zorg, onderwijs, en industrie. Wolter & Dros maakt onderdeel uit van het vastgoed-, bouw-, techniekconcern TBI.