Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

046_2010

Gemeente verkoopt Andreaskapel aan parochie voor één euro

Sittard-Geleen, 23 maart 2010 - Het college van B&W van Sittard-Geleen heefft besloten de Andreaskapel in Leyenbroek te verkopen aan de parochie Christus Koning. De verkoopprijs is één euro. Het is de bedoeling dat de parochie de kapel nu gaat restaureren. Ontbindende voorwaarde voor de verkoop is dat de parochie genoeg subsidiegeld kan verwerven om die restauratie te bekostigen.

,,Voor de gemeente is het niet noodzakelijk om de kapel te behouden. Tegelijkertijd beseffen wij dat de kapel voor veel mensen een grote emotionele waarde heeft,' aldus wethouder Pieter Meekels (vastgoed). ,,We konden kiezen: ofwel zelf restaureren, ofwel verkopen en door de parochie de restauratie laten uitvoeren. Gezien het feit dat de kapel geen strategisch vastgoed is, hebben we voor dat laatste gekozen.'

Er is bij de kapel sprake van achterstallig onderhoud. Voor de restauratie - die naar schattting ruim een half miljoen euro kost - worden subsidies aangevraagd, bij Rijk provincie en gemeente. Parochie en gemeente zullen hiervoor een samenwerkingsovereenkomst opstellen. Met de parochie is afgesproken dat de koop niet doorgaat als de parochie de restauratiegelden niet kan verwerven.

De Andreaskapel stamt uit het jaar 1889 en is een Rijksmonument. De kapel vormt een intergraal onderdeel van het gerestaureerde kloostercomplex Leyenbroek.


---




Gemeente Sittard-Geleen