Duidelijkheid voor de patiënten

24/03/2010 12:46

PHARMA.BE

De regering wil de uitgaven van de ziekteverzekering voor medicijnen controleren en eist daarom dat de artsen een minimumpercentage aan "goedkopere geneesmiddelen" voorschrijven. Hiertoe behoren ook de voorschriften op basis van de actieve substantie, m.a.w. de voorschriften op stofnaam (VOS). Met het VOS vertrouwt de arts "de apotheker de uitvoering van het voorschrift toe, waarbij die rekening houdt met de behoeften van de patiënten inzake continuïteit van de behandeling, prijs en beschikbaarheid". (website van het RIZIV, geraadpleegd op 19 maart 2010).

Tot hiertoe werden er in de praktijk maar weinig voorschriften op stofnaam uitgeschreven (3,8% van het aantal doosjes). De goedkopere voorschrijfpolitiek ging er echter wel op vooruit, maar dan dankzij de farmaceutische onderzoeksbedrijven die de prijs van hun originele medicijnen waarvan het octrooi bijna verlopen is, verlaagd hebben. Zo kunnen artsen en patiënten hun behandelingen verderzetten met de vertrouwde medicijnen en toch de gewenste besparingen garanderen voor de ziekteverzekering.

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) communiceert een document over de toekomst van de elektronische voorschriften op stofnaam. Het komt erop neer dat de artsen software gaan moeten gebruiken om hen te helpen bij het uitschrijven van medische voorschriften.

Dit document, dat al sinds 2007 bestudeerd wordt, heeft nooit het voorwerp uitgemaakt van overleg met de artsen, noch met de industriëlen binnen het farmaceutische onderzoek. Welnu, eigenlijk zouden zij de eerste betrokken personen moeten zijn, aangezien het gaat om hun voorschriften en hun producten.

Een doorgedreven VOS-systeem zal uiteraard van essentieel belang zijn voor het vertrouwen van de zieken in de artsen en apothekers die ze aan het werk zullen zien achter hun computerschermen. Hoe kunnen ze weten wie hun eerste gesprekspartner is voor de behandeling, hun eerste raadgever bij problemen? Terwijl de burgers op alle vlakken meer transparantie en duidelijkheid vragen over wie wat doet, kan het VOS leiden tot verwarring over de respectievelijke rollen van de apotheker en de arts in de ogen van de patiënt en dat doet afbreuk aan de therapeutische navolging. Een patiënt die begint te twijfelen aan zijn behandeling, zal deze niet volhouden met alle gevolgen vandien voor de volksgezondheid en de kosten voor de ziekteverzekering. De zorg om het goedkopere voorschrift is weliswaar terecht, maar dit mag niet ten koste gaan van een mindere transparantie van de rol van de fabrikant van het medicijn enerzijds - in het bijzonder wanneer het om iets vernieuwends gaat - en de respectievelijke rollen van de arts en de apotheker anderzijds.

Door de dissociatie tussen de actieve substantie en het medicijn verdwijnt bovendien alle transparantie van een bijzonder delicate procedure die de verantwoordelijkheid inhoudt van de fabrikant en van het merk dat gelinkt is aan zijn naam. Welnu, het merk van een farmaceutisch bedrijf wijst dit bedrijf duidelijk aan als verantwoordelijke voor de transformatie van een actieve substantie in een nuttig medicijn, met de kwaliteit, de betrouwbaarheid en het respect voor de productieregels die deze taak met zich meebrengt. Bovendien streeft het merk naar uitmuntendheid inzake innovatie en creativiteit om tegemoet te komen aan de behoeften van de zieken. Het merk staat ten slotte ook voor de erkenning van de ernst van de fabrikant wat betreft de manier waarop hij zijn taak binnen het bedrijf uitvoert en voor zijn reputatie. Zo helpt het merk het vertrouwen van de zieken te winnen, wat de navolging van de behandeling versterkt.

Men heeft ons verteld dat de nota die vandaag voorgesteld wordt gedurende 3 jaar voorbereid werd. Hoe verklaart men dan dat het medische beroep en de farmaceutische industrie in geen enkel opzicht geraadpleegd werden?

pharma.be blijft zich profileren als partner van de andere spelers van de ziekteverzekering, o.a. de regering, de minister en de mutualiteiten. Zijn deze verantwoordelijken er zeker van dat ze vandaag een systeem aankondigen dat een vooruitgang zal betekenen voor de volksgezondheid en dat de samenwerking - in de moeilijke omstandigheden die we doormaken - zal versterken tussen alle partners binnen de gezondheidszorg? We hebben behoefte aan een coöperatief federalisme binnen de ziekteverzekering en een voldongen feit boezemt geen vertrouwen in.

Al sinds 2001 wijst dit gebrek aan overleg op een trieste breuk tussen de voogdijministers van de ziekteverzekering en de farmaceutische onderzoeksindustrie en op het ontbreken van wederzijds respect. Pharma.be betreurt dit, maar staat open voor een nieuwe dialoog tussen ALLE partners van onze ziekteverzekering, zodat de zieken kunnen blijven genieten van de voorschriften die ze nodig hebben.

Contactpersoon: Leo Neels, Algemeen Directeur, ln@pharma.be, 02 661 91 00 - 0495 50 40 60

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel