Ingezonden persbericht


Bijenrapport voor Verburg staat vol fouten

"Stop dit rapport als curiositeit in de diepste bureaula" zegt Dr. Arie Koster wiens werk over openbaar groen en bijen in het gewraakte rapport volop wordt aangehaald.

Het Rapport "De betekenis van openbaar groen voor bijen" dat Alterra in opdracht van Minister Verburg (LNV) heeft geschreven is te oppervlakkig en zit op het voornaamste deel vol met fouten en gemeenplaatsen. Sommige van de gegeven adviezen helpen de bijen zelfs van de wal in de sloot.

De centrale vraag: wat groen- en terreinbeheerders kunnen doen om de bijenstand te verbeteren wordt in het rapport nauwelijks beantwoord. Op enkele pagina's wordt in uitzonderlijke globale termen ingegaan op het beheer. Het rapport presenteert lijsten met aanbevolen bijenplanten voor stedelijk groen maar deze staan zo vol met fouten dat gemeenten ze beter niet kunnen gebruiken. Koster is geschokt door de ondeskundigheid die spreekt uit het rapport. "De problematiek rond bijensterfte lijkt door de auteurs nauwelijks serieus te zijn genomen. Het levert zo geen wezenlijke bijdrage aan het Deltaplan voor bijen" aldus Koster.

De Nederlandse Bijenhoudersvereniging die de Minister adviseert is gewaarschud, maar heeft het rapport toch zonder enige kritische kanttekening in een brief aan de minster hoog gewaardeerd. Hiermee wordt de Minister op het verkeerde been gezet.

Arie Koster die door De Nederlandse Bijenhoudersvereniging als deskundig wordt gezien neemt opelijk afstand van dit rapport. In een opinieartikel op bijensterfte.nl (http://www.bijensterfte.nl/nl/node/248) stelt Koster dat het rapport dermate beneden de maat is dat het van tafel moet.

-------------
Bijensterfte



Ingezonden persbericht